Uzmanlar bebeğin doğduğu ilk ayda dünyayı keşfetmeye, beslenmeye alışmak için büyük mücadele verdiğini hatırlatırken bu dönemde doğar doğmaz yapılan yeni doğan sünnetlerinin herhangi bir avantajı olmadığını işaret ediyor.

Bebeklerde erken dönemde lokal anestezi ile gerçekleşen sünnet konusunda çevresinden duyduklarına sıklıkla inanan ebeveynlerin mutlaka bu konuyu uzmanlarla konuşması gerektiğini vurgulamakta fayda var.

Uzmanlar bebeğin ilk aylarının sağ salim atlatıldıktan sonra 5. ayına dek sünnet operasyonunun gerçekleştirilebileceğini belirtirken, Türkiye'de çocuklarda en fazla uygulanan cerrahi işlemin sünnet olduğunu hatırlatıyor.

Sünnet uygulamasının mutlaka ameliyathane koşullarında işin uzmanı doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini anımsatmakta fayda var.

Yeni doğan sünnetlerini ailelerin daha fazla tercih etmesinin nedenleri arasında hem çocuğun sünnetten etkilenmemesi hem de iyileşmenin çabuk olması bulunuyor.

Halk arasında bebeklerin ağrı duymadığı ve herhangi bir anestezik ilaca gerek duymadıkları konusunda şehir efsanesi yayıldığını belirten uzmanlar, bilimsel çalışmaların bunu net bir şekilde ortaya koymasa da bebeklerin normal çocuklara oranla daha az ağrı duyduğunu vurguluyor.

YENİDOĞAN SÜNNETİ BAZI YÖNLERDEN ZARARLI

Fakat sünnet öncesinde ebeveynlerin mutlaka emme problemlerini, yeni doğan sarılığını ve hayata adaptasyonunu ön plana alması gerektiğini işaret eden uzmanlar, bebeklerine erken dönem sarılığı gibi nedenlerle doğar doğmaz sünnet operasyonunu gerekleştirmenin yanlış olduğu üzerinde duruyor.

GENEL ANESTEZİ OLDUĞU TAKDİRDE HER YAŞTA UYGULANABİLİR

Psikolojik yönden sünnetin sakıncalarının 2 ile 6 yaş arasında öne çıktığını belirten uzmanlar bu dönemde genel anestezinin şart olduğunu vurguluyor.

Ayrıca uzmanlar 2 yaşından sonra mutlaka genel anestezinin uygulanmasıyla birlikte her yaşta sünnetin mümkün olduğunun altını çiziyor.