Amerika Birleşik Devletleri'nde bir süredir kullanılan cenazeyi sıvılaştırma işlemi artık daha da yaygınlaşmaya başladı.

Ölen kişilerinde cenazeleri için 2 seçenek bulunuyordu. Cenaze ya toprağa gömülüyor ya da yakılarak kül haline getiriliyordu. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde artık bu seçenek 2 'den 3'e çıktı.

Geçtiğimiz günlerde California'da yasallaştırılan bu yeni yöntem ile cenazeler özel makineler yardımı ile sıvı hale getiriliyor. Bu yöntem uzun yıllardır kadavra ve ölen hayvanlar üzerinden uygulanıyordu. Kısa bir süre önce ise bu yöntem tüm cenazelerin üzerinde uygulanabilir hale getirilmişti. California'da ise bu yöntem yasallaşarak yeni bir yöntem olarak hizmete girmiş oldu.

İnsan vücudunun yüzde 65'i su, kalan yüzde 20'si ise kan, kas ve kolajen de dahil olmak üzere protein. Alkali, vücudun proteinlerini ve yağlarını parçalıyor. Böylece kişiden geriye yeşilimsi kahverengi, steril bir sıvı kalıyor. Sıvılaşan vücuttan geriye kalan kemikler ise toz haline getiriliyor. Toz haline getirilen kemikler cenazenin yakınlarına veriliyor. Sıvı hale gelen kısım ise ya kanalizasyona dökülüyor ya da gübre olarak toprağa dökülüyor.

Yöntemin çevre ve maliyet açısından diğerlerine göre daha efektif olduğu söyleniyor. Bu işlemi gerçekleştiren iki farklı model makine olduğu ve fiyatlarının 150 bin dolar ile 220 bin dolar olduğu belirtiliyor.

Bu yöntemin kısa süre içerisinde önce Amerika Birleşik Devletlerinde, sonra ise diğer ülkelerde yaygınlaşması bekleniyor.