Bu yıl ilk kez düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. ÖSYM'nin resmi internet sitesinden öğrencilerin erişimine açılan YKS sonuçlarının ardından öğrenciler tercih kılavuzu ne zaman açıklanacak sorusunun yanıtını arıyor.

ÖSYM 2 milyondan fazla adayın girdiği YKS 2018'i 3 oturum üzerinden gerçekleştirdi. "TYT-AYT-YDT" sınavlarında ter döken milyonlarca öğrenci için tercih süreci 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. YKS'de bu yıl yaşanan ilkler dikkat çekiyor. İlk kez gece yarısı açıklanan sınav sonuçlarına göre tam puan alan adaylara dail bilgiler haberimizde...

YKS sonuçları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM'nin resmi web sitesinde gece saatlerinde yayınlandı; sorgulama devam ediyor. Yüksek Öğretim Kurumları sonuçları, kurum tarafından sınav sistemi üzerine ilk kez gece saatlerinde yayınlanması dikkat çekti. 4 milyonun üzerinde sınav geçerli kabul edillirken, kurum tarafından veriler yayınlandı: Tam puan yapan kişilerin sayısı dikkat çekti. İşte kurum tarafından açıklanan bilgiler ve sorgulama sayfası...

Sınav merkezi tarafından sonuçlar, 31 Temmuz 2018 tarihinde gece saatlerinde açıklandı. Sonuçların açıklanması dikkat çekerken, kurum tarafından veriler ÖSYM'nin resmi web sitesinde yayımlandı. İşte ÖSYM giriş sayfasında yer alan sınav sonuçları...

YKS RESMİ VERİLERİ ÖSYM TARAFINDAN YAYINLANDI

ÖSYM'nin yayımladığı verilere göre sınava 4 milyon 247 bin 434 kişi katıldı. Standar sapma Türkçede dikkat çekti. Ortalama standart sapma puanları: Türkçe 8,740, Sosyal Bilimler 4,051, Temel Matematik 7,936, Fen Bilimleri 4,095 olarak açıklandı.

YKS TAM PUAN YAPAN BİR KİŞİ VAR!

500 puan yapan bir kişi olurken, YDT sınavında 500 tam puan alan 5 kişi var. 480 ve üstü puan alanlar ise: TYT sınavından 178, sözel bölümden 11, sayısal bölümden 456, eşit ağırlık bölümünden 31 kişi var. YDT sınavından 480 ve üstü puan alan kişi sayısı 90.

2018 YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Tercihler, 7-14 Ağustos tarihlerinde yine Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden alınacak. Tercih bildirim işlemi tamamladıktan sonra 'Tercih Süresi' içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecek. Tercih işlemi tamamladıktan sonra 'Tercih Süresi' içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinin mutlaka kontrol edilmesi ve yazıcıdan tercih listesinin dökümünün alınması gerekiyor.

SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

Kurum tarafından açıklanan bilgilere göre; TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir. TYT'de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerlidir. Uygulamaya yönelik usul ve esaslar, YÖK tarafından belirlenecektir.