Özellikle birinci sivrisineğin yayılımının Doğu Karadeniz, Batum, Gürcistan, Kırım yarımadasına dek uzanan bir bölgede yoğun olarak gözlemlendiğini ifade eden uzmanlar, 2. Türün Batı Trakya ve İstanbul, Doğu Karadeniz'de Giresun'da aktif ve 5 ila 7 yıla kadar da Orta Anadolu'ya yayılacağı öngörüyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre akut dönemde çok ciddi halk sağlığı etkisi beklenmiyor fakat uzun vadede beklenebileceği üzerinde duruluyor.

Hastalığa vektörlük eden aedes türlerinin yayılımı önlenmelidir. Vektör dağılımının sınırlı bölgelerde bulunması olumlu bir durum ancak iklim değişikliği ve tam olarak belirlenemeyen nedenlerle vektör yayılımının hızlandığı bilimsel bir gerçektir

* Beyinde hasar * Nöbet geçirme
* Eklemlerde sorunlar
* Kafada küçüklük (mikrosefali)
* Görme ve duyma zorlukları
* Yeme ve yutkunma zorlukları

Uzmanlar özellikle hamileleri virüse karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı, çünkü zika virüsü özellikle gebe kadınlara bulaşırsa sakat doğumlara neden oluyor ve bebeklerde beyin deformasyonu yapabiliyor. insana bulaşıyor ve sıtmada olduğu gibi hasta insandan alınan kan sivrisinekler aracılığıyla başka insanlara yayılıyor.

Ülkemizde şu an bu sivrisinekler yok ama başta iklim olmak üzere her şey hızla değişiyor. Uzmanlara göre, bu sivrisinek de ülkemize gelebilir, floramıza girebilir ve biz bu hastalıkla boğuşmak zorunda kalabiliriz.