20 Kasım, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1989 yılından bu yana dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak kamacıyla 'Dünya Çocuk Hakları Günü' olarak kutlanıyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER RAPORLARI

Medya Takip Merkezi (MTM), UNİCEF tarafından hazırlanan 'Tanıdık bir yüz: Çocukların ve ergenlerin yaşamımda şiddet' başlıklı rapordan yola çıkarak çocuk ile ilgili haberlerin medyadaki yerini araştırdı. İşte detaylar:

BM'nin, çocukların yetişkinlerden farklı ihtiyaçlara ve haklara sahip olması gerektiğinden yola çıkarak hazırladığı sözleşme, toplam 193 ülke tarafından kabul görerek en fazla sayıda ülke tarafından imzalanan ve en kısa zamanda yürürlüğe giren uluslararası belge olmak özelliğine sahip.

ŞİDDETTEN ETKİLENMEYEN ÇOCUK YOK

UNİCEF tarafından 1 Kasım 2017 tarihinde açıklanan raporda, bazıları henüz 12 aylık olan ve sayıları ürkütücü düzeylere ulaşan çocukların, çoğu kez en yakınlarındaki kişiler tarafından şiddete maruz bırakıldığı belirtiliyor.

177 MİLYON ÇOCUK ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Rapora göre tüm dünyada beş yaşından küçük her 4 çocuktan biri, başka bir deyişle 177 milyon çocuk, eşinden veya partnerinden şiddet gören anneyle birlikte yaşıyor. Bu durumda doğrudan şiddet görmese de çocuklar, dolaylı yollardan şiddete maruz kalıyor.

KIZ ÇOCUKLARI İSTİSMAR EDİLİYOR

Dikkat çeken bir diğer şiddet tipi ise henüz ergenliğe giren kız çocuklarının, cinsel eylemlere zorlanması. Dünyada 1-19 yaş aralığındaki yaklaşık 15 milyon ergen kız çocuğunun yaşamlarının bir noktasında cinsel ilişkiye ya da başka cinsel eylemlere zorlandığının tespit edilmesi de raporda belirtiliyor.