LGS tercihlerinde son saatler: İşlemler 17.00’de bitecek

lgs-tercihleri-son-gun-27-temmuz-2026-saat-17

Liselere Geçiş Sistemi kapsamında lise tercihinde bulunan öğrenciler için takvimin en kritik günü geldi. 13 Temmuz’da başlayan 2026 LGS tercih süreci, bugün 27 Temmuz saat 17.00’de sona erecek. Tercih işlemleri e-Okul üzerinden yürütülüyor.

Henüz tercih işlemini tamamlamayan öğrenciler ve velilerin süreci son saatlere bırakmaması önem taşıyor. Tercih dönemi sona erdikten sonra gözler 5 Ağustos’ta açıklanacak yerleştirme sonuçları ile boş kontenjanlara çevrilecek.

LGS tercihleri bugün saat kaçta sona erecek?

Millî Eğitim Bakanlığının yayımladığı güncel takvime göre 2026 LGS tercih işlemleri 27 Temmuz Pazartesi günü saat 17.00’ye kadar e-Okul sistemi üzerinden yapılabilecek. Böylece yaklaşık iki haftadır devam eden tercih dönemi bugün tamamlanmış olacak.

Öğrenciler tercihlerini üç farklı grupta oluşturabiliyor:

Merkezî sınav puanıyla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar.

Merkezî sınava katılan öğrenciler sınavla öğrenci alan okullardan en fazla 10 tercih yapabiliyor. Yerel yerleştirmede ise en fazla 5 okul seçilebiliyor ve ilk üç tercihin öğrencinin kayıt alanındaki okullardan yapılması gerekiyor. Yerel yerleştirme tercihini tamamlayan öğrenciler ayrıca pansiyonlu okullar arasından da en fazla 5 tercih yapabiliyor.

Yerel yerleştirme neden önemli?

LGS’ye girip merkezî sınav puanı bulunan öğrenciler için dahi tercih sürecinin ilk adımı yerel yerleştirme.

MEB kılavuzuna göre yerel yerleştirme tercihi yapılmadan merkezî sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okulların tercih ekranı açılmıyor. Yerel yerleştirmede öğrencinin ikamet adresi, okul başarı puanı ve özürsüz devamsızlık durumu dikkate alınıyor.

Bu nedenle tercih listesinin yalnızca sınav puanı ve geçen yılki taban puanlarına bakılarak oluşturulması yeterli değil. Öğrencinin kayıt alanı ve tercih edeceği okul türleri de yerleştirme sisteminin önemli parçaları arasında bulunuyor.

Okulları karşılaştırmak için Rota Maarif kullanılabilir

Tercihinin son kontrolünü yapmak isteyen öğrenci ve veliler, MEB’in bu yıl kullanıma sunduğu Rota Maarif platformundan da yararlanabiliyor.

Platformda okullar; il, ilçe, okul türü, eğitim alanı ve pansiyon durumuna göre incelenebiliyor. Okulların adresleri, iletişim bilgileri, ders saatleri, fiziki imkânları ve kontenjanları görülebiliyor. Merkezî sınavla öğrenci alan okullarda önceki yerleşmelere ilişkin puan ve yüzdelik dilim bilgileri de karşılaştırılabiliyor.

Özellikle tercih listesini son kez gözden geçiren öğrenciler açısından okulun yalnızca puanı değil; ulaşım koşulları, eğitim programı, pansiyon imkânı ve öğrencinin hedefleriyle uyumu da değerlendirilebilir.

LGS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

Tercih sürecinin bugün sona ermesinin ardından yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 5 Ağustos 2026’da Millî Eğitim Bakanlığının internet sitesi üzerinden açıklanacak.

İlk yerleştirmenin ardından süreç sona ermeyecek.

Birinci nakil tercihleri: 5-7 Ağustos
Birinci nakil sonuçları: 10 Ağustos
İkinci nakil tercihleri: 10-12 Ağustos
İkinci nakil sonuçları: 14 Ağustos

Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvuru süreci ise 17-26 Ağustos tarihleri arasında yürütülecek. Komisyon yerleştirmelerinin 28 Ağustos’ta tamamlanması planlanıyor.

Son saatlerde nelere dikkat edilmeli?

Tercihini henüz tamamlamayan öğrenciler için bugün en önemli nokta, saat 17.00 sınırını kaçırmamak.

Hazırlanan listenin okul adları ve tercih sıralaması açısından son kez kontrol edilmesi; yerel yerleştirme kurallarının karşılandığından emin olunması ve tercih yapılacak okulların güncel bilgilerinin MEB sistemlerinden kontrol edilmesi olası hataların önüne geçebilir.

Saat 17.00’den sonra ise tercih döneminden yerleştirme sürecine geçilecek. İlk sonuçlar 5 Ağustos’ta belli olacak.

İLGİLİ HABERLER