Şaşıracaksınız ama uzmanlar haslında her 100 kişiden beşinin tat ve koku alma duyusunun olmadığını işaret ediyor.

Anosmi olarak isimlendirilen bu hastalıkta hayatımızın vazgeçilmezi olan tat ve koku duyusu ortadan kalkıyor. Yani anosmi hastaları gerçekten yeme zevklerini kaybediyor. Bazıları yemek yedikleri anları hayatlarının en korkutucu anları olarak bulduğunu dile getirirken, pek çoğu restoranlardan kaçınıyor ve yeme içme faaliyetlerinden uzak durmaya çalışıyor.

Peki ama tat ve koku bozuklukları neden meydana gelir? Uzmanlar bu noktada belli başlı sebeplerin olduğunu işaret ediyor. Baş yaralanması, inme, viral enfeksiyon yani grip veya soğuk algınlığı, sinüsleri etkileyen hastalıklar, bazı ilaçlar, cushing sendromu gibi hormon sorunları, diş ve ağız sorunları, benzen, klor, formaldehit, boya çözücüleri ve trikloroetilen gibi belirli kimyasallara maruz kalma, baş boyun kanseri için radyasyon terapisine maruz kalma, kokain kullanma ve sigara içmeyi sayabiliriz.

Bunların dışında epilepsi, Alzheimer, Parkinson, şizofreni gibi hastalıkların da koku alma duygusunu etkileyebileceği üzerinde duran uzmanlar, tüm duyular gibi doğal olarak yaşla beraber gerileyeceğinin unutulmaması gerektiğini paylaşıyor.

Venüs'ün Konumu Aşk Hayatını Nasıl Etkiler? Venüs'ün Konumu Aşk Hayatını Nasıl Etkiler?

Kullandığınız ilaçların tat almanızı etkilediğinizi düşünüyorsanız uzmanlar, ancak tat almayı etkileyen ilaçların şunlar olabileceğini işaret ediyor; antibiyotikler, Parkinson hastalığı, migren, nörolojik problemlerde kullanılan ilaçlar, kas gevşeticiler, kardiyovasküler ilaçlar, tansiyon ve kolestrol ilaçları, tiroid ilaçları, antidepresan veya duygu durumu dengeleyici ilaçlar, diğer antihistaminikler, anti-inflamatuarlar ve antifungal ilaçlar.