Birden bire sıcaklıkların düşmesine adapte olmaya çalışan metabolizmamızı korumamız gerektiğini unutmamalısınız.

Doktorların Pandemi Sonrası Uyum Süreci Doktorların Pandemi Sonrası Uyum Süreci

Mevsim değişikliklerinin soğuk algınlığı, grip, bademcik enfeksiyonu, sinüzit, bronşit ve zatürreye sebebiyet verdiğini paylaşan uzmanlar, enfeksiyon hastalıklarına karşı tedavi amaçlı kullanılan antibiyotiklerinde artış gösterdiğini dile getiriyor.

Antibiyotik kullanımının nezle, grip, halsizlik, yorgunluk, boğazda yanma hissi gibi belirtiler gösteren virüslerle bulaşan enfeksiyonlarda etkili olmadığını hatırlatmakta fayda var. Bu hastalıklarda antibiyotik kullanımı yerine bol sıvı tüketiminin şart olduğunu paylaşan uzmanlar, ağrı kesicilerin ve anti alerjik ilaçların da tercih edilebileceği konusunda hem fikir. Bakterilerin sebebiyet verdiği hastalıklardan tonsilit, farenjit, otitis media, zatüre gibi hastalıklarda ise antibiyotik kullanılabileceğini dile getiriyor.

Bu tür hastalıklarda 2-3 günde gerileyen belirti görüldüğünde ve yüksek ateş söz konusu olduğunda ciddi sıkıntılara neden olabileceği konusunda hem fikir olan uzmanlar, sonbaharda ani hava değişimlerinin vücutta stres oluşturduğu ve savunma sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara yatkınlığa sebebiyet verdiğini açıklıyor.

Bu dönemde hastalıklara sık el yıkama, sigaradan uzak durma, hazır gıdaları sofranızdan uzak tutma, yeterli su tüketimi, sağlıklı beslenme gibi yöntemlere başvurmanız gerektiğini paylaşan uzmanlar, bağışıklık sistemini güçlendirebilmek adına, vitamin ve mineralden zengin besinleri sofranıza almanızı öneriyor. Ayrıca vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olduğu için bol C vitamini içeren turunçgiller, nar, üzüm, elma, ayva gibi meyveleri ve yeşil yapraklı sebzeler vücut direncini arttırmaktadır. Ihlamur, zencefil, kuşburnu, papatya, adaçayı, nane gibi bitki çaylarının bağışıklığı güçlendirici ve tedavi edici etkisinden yararlanılabilir.