Hemen hemen tüm ilaç tedavilerinde önce hastanın doktora başvurması gerektiğini belirten uzmanlar, her geçen gün giderek artan bilinçsiz antidepresan kullanımının zararları konusunda uyarıyor.

Yalnızlık Antrenörleri, Yalnızlıkla Mücadelede Rehberlik Yalnızlık Antrenörleri, Yalnızlıkla Mücadelede Rehberlik

Duygudurum bozuklukları, majör depresif bozuklukları, tek epizot ve majör depresif bozukluklar ve anksiyete bozukluklarıyla mücadelede bilinçsizce kullanılan ant depresanların uzunca bir süredir antidepresanların intihar riskini artırdığı ya da çok da masum olmayan bedensel birtakım yan etkileri olduğuna dair de teorik bilgilerin bulunduğunu belirtiyor.

Burada göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar olduğunu ifade eden uzmanlar, bireysel özelliklerden kişinin yaşı, cinsiyeti, eşlik eden genel tıbbi durumun varlığını kastediyor.

Kişiye özel ilaç kullanımının önemine de işaret eden uzmanlar, ilacın kişinin özelliklerine uygun şekilde verilmesi gerektiğini belirterek kişiye özel tedavinin en etkin tedavi olduğunu vurguluyor.

Özellikle antidepresan tedavisinde ilacın dozunun mutlaka bireyin hastalık öyküsüne uygun şekilde yapılması gerektiğini kaydeden uzmanlar, psikiyatri ilaçlarında dozun, hastanın kan düzeyine bakılarak ayarlanması gerektiğini belirtiyor.

Psikiyatrik bozukluk tanısının yanında hastanın fiziksel hastalık öyküsünün çok dikkatle ele alınması gerektiğini işaret eden uzmanlar, hastanın geçmişindeki hastalık öyküsünün mutlaka bilinmesi gerekiyor. Hasta bu öyküde ilaç tedavisine nasıl yanıt vermiş? Daha önce kullandığı birtakım ilaçlara yanıt nasıl olmuş? Bebeklik çağında geçirilmiş ateşli havaleden alerjik bir durumunun olup olmadığına kadar tüm detaylar mutlaka öğrenilmeli. Çocukluk döneminde kronik tonsillit bademcik enfeksiyonunun var olup olmadığı bilinmeli uyarısında bulunuyor.