Uzmanlar aşırı terlemeyle mücadelede kullanılan klasik ilaç tedavileri, tablet ve kremlerin aşırı el ile koltuk altı terlemesinde kullanılan yöntemler arasında bulunduğunu işaret ederken, bu tedavilerin yan etkileri, kullanım zorlukları ve etkilerinin az olması nedeniyle yetersiz kaldıklarını dile getiriyor.

Özellikle daha kalıcı ve etkili bir çözüm sunan botoksun aşırı terlemede önemli bir çözüm olduğunu paylaşan uzmanlar, yılda 2-3 kez tekrar edilmesi gerekiyor. Ayrıca az da görülse, ciltte döküntü, kaşıntı, ellerde halsizlik gibi bazı yan etkilere yol açabiliyor.

Uzmanlar aşırı el ve koltukaltı terlemesinin kalıcı tedavisinin cerrahi yöntem olduğunu belirtirken, bu yönteme Endoskopik Torakal Sempatektomi (ETS) adı verildiğini ve genel anestezi altında gerçekleştiğini vurguluyor. Bu ameliyatın her iki koltukaltında yapıldığını ve 1 cm'lik kesilerle gerçekleştiğini de vurgulayan uzmanlar, video-endoskopla girilerek, göğüs boşluğu içinde, kol ve koltukaltındaki ter bezlerini uyarmaktan sorumlu olan ve sempatik ganglionlar denilen sinirler kesiliyor veya klipsle ezilerek bloklanıyor. Her iki taraf için toplamda 1 saatten daha kısa süren bu işlem sırasında ve sonrasında hasta ağrı duymuyor, güçsüzlük ve uyuşukluk gibi problemler yaşamıyor.

Ameliyat etkisini hemen gösteriyor

Kesilen veya bloklanan sinirler sadece koltuk altı ile ellerdeki terleme ve ısı düzenlemesinden sorumlu oluyorlar. Bu nedenle ameliyat sonrasında kalıcı olarak ellerde kuruma ve ısınma olduğunu, koltukaltındaki terlemenin durduğunu vurgulayan uzmanlar, hasta ameliyat sonrasında hemen ellerini ve kollarını istediği şekilde kullanabiliyor, hastanede sadece bir gün kaldıktan sonra hemen işine ve normal hayatına dönebildiğini ifade ediyor.