Nisan ile Ekim ayları arasında güneşin dik gelişi sebebiyle D vitamininin yüksek ölçüde alınmadığını paylaşan uzmanlar, D vitamini eksikliğinin erkeklere oranla kadınlarda %93 daha yüksek oranda olduğu tespit etmiş durumda.

Kemiklerin güçlenmesi adına D vitaminin şart olduğunu ifade eden uzmanlar, özellikle çocukların kemik gelişimi için bu vitaminin oldukça önemli olduğunun altını çiziyor.

D vitamininin kemik dokusu dışında birçok organımızın çalışmasında da önemli role sahip olduğunu belirten uzmanlar, bu özel vitaminin hücre farklılaşmasında, fonksiyonlarında düzenleyici role sahip olduğunu hatırlatıyor.

D vitaminin bağışıklık sistemini güçlü tuttuğunu, aktifleşmesini sağladığını ve vücut hücreleri arasındaki sinerjiyi desteklediğini dile getiren uzmanlar, güneş ışığından yararlanmama, mahrum kalma ve kullanılan bazı güneş koruyucuları ile bu koruyucuların bilinçsiz kullanılmasının yanı sıra çeşitli noktalara dikkat edilmesinin şart olduğunu paylaşıyor.

Gıdalarla yetersiz D vitamini alımı ve beslenme biçimi, bazı sindirim sistemi hastalıklarında D vitamininin bağırsaktan yetersiz emilimi, böbrek ve karaciğer hastalığı sebebiyle D vitamininin aktif forma dönüşememesi, kullanılan bazı ilaç türleri D vitamini eksiliğine neden olabileceğini ifade eden uzmanlar, vücutta bu vitaminin eksikliğiyle yorgunluk, gerginlik ve zayıf hissetme gibi noktaların yaşanabileceği konusunda hem fikir.