Avrasya Tüneli açıldığı günden beri tartışılmaya devam ediyor. Avrasya Tüneli'nin açılışını yapan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrasya Tüneli'nin iki yakayı birbirine bağlayan araç geçiş tüneli olmasının haricinde, gerektiğinde doğal afet, savaş ve benzeri durumlarda sığınak olarak da kullanılabileceğini belirtmişti. Ancak kısa süreli yaşanan yoğun yağış zamanlarında bile sular altında kalan ve araç geçiş trafiğine kapatılan Avrasya Tüneli'nin, doğal afetlerde sığınak olarak kullanılamayacağını göstermişti.

Bir başka eleştirilen konulardan birisi de, OGS ve HGS bakiyelerinin gösteren cihazların sürekli arıza yapması ve uzun süre arızanın giderilmemesi… Bu durum ile karşı karşıya kalan sürücüler, HGS ve OGS cihazlarında ne kadar bakiyelerinin kaldığını göremiyorlar. Dolayısıyla sürücüler OGS ve HGS bakiyelerinin bittiğinin farkına varamıyorlar. Bakiyesinin bittiğinin farkına varamayan sürücüler 10 katına varan cezalar ile karşı karşıya kalıyorlar.

Vatandaş bu duruma isyan ederken, mahkemeden emsal teşkil edecek bir karar çıktı.

İstanbul'da bir şirket aracı, mart ve nisan aylarında haftanın 4 günü kullandığı Avrasya Tüneli'nde, HGS ve OGS bakiyesini gösteren cihaz bozuk olduğu için, farkında olmadan geçiş ihlali yaptı. Her bir ihlalin 24.90 TL olduğu Avrasya Tüneli'nde söz konusu şirket aracına iki ayda toplamda 1029 TL ceza bedeli çıkarıldı. 15 günde ödenmesi gereken tutar ihtarname ulaşıncaya kadar 10 katına yani 12 bin 90 TL'ye çıktı. Şirket mahkemeye itiraz etti. Cezayı iptal eden mahkeme, geçiş ihlalinde uyarının bulunmadığını belirterek, sadece ihlal bedelinin ödenebileceğine hükmetti.