B12 vitamini kırmızı kan hücrelerini oluşturmakta ve beyin fonksiyonlarının tam olarak çalışması için oldukça önemli bir vitamindir.

Vücutta yeteri kadar B12 vitaminin bulunmaması ve kırmızı kan hücrelerinin azalması ve çeşitli belirtileri B12 vitamini eksikliğini göstermektedir. B12 eksikliği nedir? Tedavisi var mıdır?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

-Vücutta eksik olan B12 vitamini çeşitli belirtilerle kendini göstermektedir. Sinir sistemi ve kan oluşumunda oldukça önemli yere sahip olan B12 vitamini eksikliği halinde belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

-Kansızlık oluşması ile birlikte halsizlik ve yorgunluk görülmektedir.

-Kansızlığa bağlı olarak hücrelere besin ve oksijen ulaşması aksamaya uğradığı için çarpıntı ve nefes darlığı görülmektedir.

-İştahsızlık ve kilo kaybı, cilt renginde solgunluk, hafızada zayıflık ve unutkanlık, saç dökülmesi, görme bozukluğu, gerginlik ve depresyon başlıca görülen belirtilerdir.

B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi

Öncelikle B12 vitaminin eksikliği halinde öncelikle hastalığın hangi seviyede olduğunun belirlenmesi ve bu doğrultuda tedaviye karar verilmesi gerekmektedir.

Hafif bir B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak yaşanan kansızlıkta ilk aşamada beslenme düzeni ele alınarak dengeli bir beslenme alışkanlığı edinilmesi tavsiye edilmektedir. İlk tedavi sürecinde B12 vitamini bakımından zengin olan besinler bu beslenme sürecine eklenmektedir. Biraz daha ilerlemiş olan B12 vitamini eksikliğinde ise dengeli beslenme ile birlikte ağız yolu ile takviye B12 vitamini alınması gerekmektedir.

Sindirim sisteminin tam olarak çalışmaması B12 vitamini haplarının emilimini zorlaştırması halinde ise direk olarak damardan B12 vitamini takviyesi yapılmaktadır. Şiddetli ve ilerlemiş olan eksikliklerde de damardan verilen vitamin takviyesi ile tedavi tamamlanmaktadır.