Bağışıklık sistemini güçlendirmede meyvelerin katkısının göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, özellikle ayvanın A, B, C vitamini ve potasyum bakımından zengin olduğunu, kanser, bağırsak rahatsızlıkları, eklem ağrıları, öksürük gibi pek çok hastalığa karşı koruyucu ve iyileştirici özelliği bulunduğunu dile getiriyor.

Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kar ve Sağanak Uyarısı Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kar ve Sağanak Uyarısı

İçinde bulundurduğu polifenolik birleşikler ve antioksidanlar ile tam anlamıyla sağlık deposu olan ayvanın, günlük 100 gram tüketildiğinde C vitamini ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayacağını belirtiyor.

Kolesterolü dengeleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren ayvanın çayı veya ayva suyu halinde cilde de yararlı olduğunu, akne ve leke tedavisinde de kullanıldığını işaret eden uzmanlar, elma ve armudunda içinde yer aldığı gülgiller familyasından bir meyve olan ayvanın sağlığı yararlarının saymakla bitmediğini kaydediyor.

Ayvanın kendisinin yanı sıra kabuğunun da mucizevi olduğunu hatırlatan uzmanlar, diğer meyvelerde de olduğu gibi kilo kontrolü için ayvayı bütün olarak tüketmenin önemli olduğunu savunuyor. Pişmiş olarakta reçel, marmelat şeklinde tüketilebileceğini belirten uzmanlar, ayvanın etli kısmında kateşin epikateşin denilen ayvaya buruk tadını veren tanenler bulunduğunu ve bu bileşenler kolonda kansere sebep olan toksinleri ve kimyasalları bağlayarak ve mukozayı koruyarak özellikle kolon kanseri gibi bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu rol oydığını kaydediyor. Ayrıca sindirim hastalıkları, ishal, mide ağrısı ve bulantıya da ayvanın iyi geldiğini unutmamak gerekiyor.