Balgam yani mukusun farklı renklerde olabileceğini işaret eden uzmanlar, beyaz, sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah balgam konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulunuyor.

Su, tuzlar, antikorlar ve diğer bağışıklık sistemi hücrelerinden oluşan açık renkli berrak mukusun, solunum yollarında üretildikten sonra, çoğu zaman boğazın arkasından indiğini ve yutulduğunu hatırlatmakta fayda var.

Burun tıkanıklığının sinyali olarak gösterilen beyaz mukus, burun boşluğu sıkışık olduğunda, dokular şişer ve iltihaplanır, bu da mukusun solunum yolundan geçişini yavaşlatır. Bu olduğunda, mukus daha kalın ve bulutlu veya beyaz hale gelir.

Bağışıklık hücrelerinin enfeksiyon bölgesinden veya başka tür bir inflamatuar hasar bölgesinde çalıştığını gösteren sarı mukus ise beyaz kan hücreleri, mikroplarla savaşmaktan sorumlu olan bağışıklık sisteminin hücreleridir. Enfeksiyonla savaşmaya devam ederken, mukusa sarımsı bir renk verirler.

Balgamda yeşil renk ise vücutta solunum sisteminin bakterilerle iltihaplanması sonucunda oluşur. Özellikle akciğer apsesi, kronik bronşit, bronşektazi, zatürre gibi akciğer hastalıklarında kişilerde yeşil balgama rastlanır. Astım hastalarında da yeşil balgam görülebilir. Bağışıklık yanıtı sırasında üretilen beyaz kan hücreleri, mikroplar ve diğer hücreler ve proteinler balgama yeşil renk verir.

Balgamda kanın varlığına işaret eden kırmızı balgam, solunum yolu enfeksiyonları (öksürük gibi) bazen akciğerlerde veya hava yollarında küçük kan damarlarının tahrişine neden olabilir ve bu da kanamalara sebep verebilir. Diğer durumlarda mukustaki kan ciddi bir tıbbi durumun varlığına işaret edebilir.

Tıpkı kırmızı balgam gibi muhtemelen bir kanamanın söz konusu olduğunu gösteren kahverengi balgam, parlak kırmızı veya pembe balgam, kanamanın daha yakın bir tarihte olduğu anlamına gelir.

Siyah mukus mantar enfeksiyonunun varlığına işaret edebilir. Siyah balgamı olan biri, özellikle bağışıklık sisteminin zayıflamış olması durumunda derhal doktora başvurmalıdır.