Öğrenme güçlüğünün altında da bu durumun yatıyor olabileceğini işaret eden uzmanlar, hayati tehdit eden sorunların altında da bu durumun yatabileceğini dile getiriyor.

Uzmanlar çocukların baş ağrısının altında yatan sebeplerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini ve nedenlerinin ortaya çıkarılmasının şart olduğunu paylaşıyor.

Uzmanlar okul çağındaki çocukların başarısızlıklarının söz konusu olduğu durumlarda, sevdikleri aktiviteleri gerçekleştirmediklerinde, ışık ve gürültüden uzak durmak istediklerinde ve uykudan uyandıran baş ağrılarının söz konusu olduğunda bu durumun mutlaka ciddiye alınmasını tavsiye ediyor.

Uzmanlar beynin ağrıya duyarlı olmadığını fakat beyni sıkıştıran, basıncı arttıran, içindeki sıvıyı ve kan akımını etkileyen durumlarda beyin zarının, damarlarının ve beyinden çıkan sinirlerin ağrıya sebebiyet verdiğini hatırlatıyor.

Türkiye'de gerçekleştirilen çeşitli araştırmalar özellikle okul çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 28'inin baş ağrısı yaşadığını ortaya koyarken, bu durumun çocukların yüzde 16'sında okul devamsızlığına sebebiyet verdiğini gösterdi.

Okul revirlerindeki hemşire ve doktorlara başvuruların arasında yüzde 75 ile birinci sırayı alan baş ağrıları, okul çocuklarında aynı zamanda stres ve kaygı durumlarında da en çok başvurulan bahaneler arasında bulunuyor.

Baş ağrılarının yaş, cinsiyet, aile hikayesi ve araç tutma öyküsü varlığı ile ilgili olduğunu da savunan uzmanlar, özellikle yedi yaşına dek kız ve erkek çocuklarında eşit görülen baş ağrısının, bu yaştan sonra iki katına çıktığını hatırlatıyor.

Ayrıca birincil ve ikinci baş ağrısı bozukluklarında tüketilen besinlerin, gerilimin çok önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, gürültü, fazla ışık, açlık, yorgunluk, uykusuzluk, stres, rüzgar ve basıncı yüksek hava durumuna da dikkat edilmesini öneriyor.