Sıklıkla hastaların vertigo ile ilgili şikayetlerini tanımlamakta güçlük çektiğinin altını çizen uzmanlar, hastalığın bulgularının farklı nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini kaydediyor.

Vertigo hastalarının çevresinin veya kendilerinin hareket ettiğini veya döndüğünü sandığını hatırlatan uzmanlar, bulantı, kusma, terleme, anormal göz hareketleri gibi belirtilerinde gün yüzüne çıkabileceğini belirtiyor.

Yakınmaların birkaç dakika ile başlayıp saatler boyunca sürebileceğini paylaşan uzmanlar, bazen bu şikayetler sabit ve sürekli bazen de atak şeklinde görülebileceğini kaydediyor.

Vertigonun başlangıcının, bir harekete veya pozisyon değişikliğine bağlı olarak gelişebileceğini hatırlatan uzmanlar, iç kulak problemlerine bağlı vertigolara 'periferik', beyin hastalıklarına bağlı vertigolara ise 'santral vertigo' adı verildiğinin altını çiziyor.

Santral vertigoda, baş dönmesi daha az şiddette olur fakat kısa sürede düzelmediğini, beyinin alt bölümünün kanlanmasının azalması vertigoya neden olabileceğini de ifade eden uzmanlar, boynun arkasından gelip beyne giden damarlar, diğer yapıların yanında denge ile ilgili bölümleri de kanlandıracağını ve bu kanlanmada oluşabilecek bozukluklar; güçsüzlük, görme bulanıklığı, çift görme, uyuşukluk, denge bozuklukları, düşme ve konuşma bozukluklarına da neden olabileceğini vurguluyor.

Lezzetli Yolculuk, Yemek Eleştirmeninin Maceraları Lezzetli Yolculuk, Yemek Eleştirmeninin Maceraları

Vertigo dışında beyin tümörlerinin de baş dönmesine sebebiyet verebileceğini hatırlatan uzmanlar bu nedenle baş dönmelerinin mutlaka önemsenmesi gerektiğini kaydediyor.