Her yaşta tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının başında gelen beyaz etin, Türkiye'nin genç nüfus yapısı düşünüldüğünde daha da önemli hale geldiğini hatırlatmakta fayda var.

Peki ama beyaz etin sağlımız üzerindeki yararları neler?

Tamamlayıcı protein olarak nitelendirilen hayvansal proteinlerin, sağlığımız için gerekli amino asitleri barındırdığını kaydeden uzmanlar bu nedenle tavuk ve hindi etini sofralarımızdan eksik etmememizi tavsiye ediyor. İhtiyaç duyulan besinlerin yeterli, dengeli, sürekli ve sağlıklı bir formda alınmasının beslenme olarak tanımlandığını işaret eden uzmanlar, günlük enerji, protein, yağ, vitamin ve mineral alımlarının kontrol edilmesinin şart olduğunu belirtiyor.

Yapılan bilimsel çalışmalar tavuk ve hindi etinin anemiyi engellediğini ortaya koyarken, beyaz ette demir ve çinko başta olmak üzere önemli mineral ve vitaminlerin bulunduğunu gösteriyor.

Yaş ile birlikte gelen kas kaybını da beyaz etin önlediğini paylaşan uzmanlar, ne yazık ki beyaz et içermeyen bir diyetin, kemik sağlığının korunmasında eksik kalacağını kaydediyor. Beyaz etin kalsiyum, d vitamini, B 12 vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından vücudun tamamlayıcısı olduğunu açıklayan uzmanlar, ayrıca beyaz etin, bebeklerde fetal dönemden başlayarak, çocukluk ve gençlik çağlarında beyin gelişimini ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan B12 vitaminin tek doğal kaynağı olduğunu da hatırlatıyor.

Bütün bunların yanı sıra beyaz et proteininin sağlıklı kardiyovasküler fonksiyonların korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koyduğunu dile getiren uzmanlar, göğüs eti içeren yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir diyetin kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olacağını hatırlatıyor.