İnsan vücudunun %60'ının su olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Peki beynimizin %70'inin su olduğunu biliyor muydunuz?

-Yeterince su içmemek beynimizi olumsuz yönde etkiliyor. %70'i su olan beynimizde %1 su kaybı olduğunda düşünme kabiliyetimiz yavaşlar. Bu su kaybı %2'yi bulduğu zaman dikkat ve hafıza problemleri ortaya çıkmaya başlar ve matematik problemlerini çözmekte de zorlanmaya başlarız. Tüm bunları düşündüğümüz zaman beynimizin sağlığı için yeterli miktarda su içmemiz gerekir. Bu da günde yaklaşık 2 litre su içmemiz demek oluyor. Uzmanlar çay ve kahve içmenin su yerine geçmediği, hatta bunları tükettiğimizde idrara çıkarak su kaybı yaşadığımızın altını çiziyor. Ayrıca günde en az 1 litre su içilmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

-Yürüyüş, yoga ve yüzme gibi beynimizin iki yanını birden çalıştıran egzersizler yapmaya özen gösterin. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak uyku sağlığı içinde çok önemlidir. Ve yeterli kadar uyuyan bireyinde beyninin dinlenme gereksinimi karşılanmış olur. Yani su gibi, uyku da beynimiz için son derece önemlidir.

-Beynimizin yaşlanmasının başlıca sebeplerinden biri de şeker ve karbonhidrat tüketimidir. Özellikle kan şekeri sınırda olan kişiler bu konuda çok daha dikkatli olmalıdır. Rafine karbonhidrat ve şeker yemek, günlük alınan kalori miktarını da artırdığı için, yaşla beraber bilişsel değişiklik görülme olasılığı da artar.

-Beyin ile kalp bir elmanın iki yarısı gibidir. O sebepten dolayı beyninizin sağlığı için kalbinizin sağlığına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Sağlıklı çalışan bir kalp, beyninde sağlıklı bir şekilde çalışması için büyük oranda etki eder.