İçerdikleri vitaminler nedeniyle kuşburnu, zencefil ve ıhlamurun kış aylarında daha çok tüketildiğini vurgulayan uzmanlar, bazı şartlar altında bitki çaylarını fazla tüketmenin vücuda yarardan çok zararı olabileceği üzerinde duruyor. Bitki bile olsa etken maddeleri nedeniyle vücuda zararı dokunabilecek bu besinler konusunda dikkatli olunmasını tavsiye eden uzmanlar, bitki çaylarından fayda sağlamak için tüketim miktarı konusunda tedbirli olunmasını öneriyor.

Uzmanlar günde 2 ile 4 fincan arasın bitki çayı tüketilebileceğini işaret ederken, bazı ilaçların bitkilerle etkileşime gelebileceğini ve bunun sağlıkla ilgili sıkıntılara neden olabileceğini hatırlatıyor.

İçinde en fazla C vitamini bulunduran meyveler arasında üst sıralarda yer alan kuş burnunun K, B1 ve B2 vitaminleri de barındırdığını hatırlatan uzmanlar, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor içeriği nedeniyle enfeksiyon ve soğuk algınlıklarına karşı bağışıklık direncini artırıyor. Kuşburnunun içeriğinde yer alan B grubu vitaminleri ise sinir sistemi üzerinde etkili ve

Kış aylarının baş tacı ıhlamur

Güçlü bir antioksidan olan flavonoidleri içeren ıhlamur, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda faydalı oluyor.. Boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geldiği gibi limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini de güçlendiren ıhlamur stresi baskılıyor, sinirleri yatıştırıyor ve kişiyi uykuya hazırlıyor. İdrar söktürücü olarak da kullanılan ıhlamur çayı, Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökerek, 10 dakika demlendikten sonra keyifle içilebiliyor.