Böbrek hastalıklarının tüm organları etkileyebildiğini belirten Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, 'Bu nedenle sağlıklı olmak için böbreklerin sağlıklı çalışması çok önemlidir. Su içmek böbrek hastalığını tedavi etmez fakat önler. Bu yüzden güne su içerek başlayın ve önleminizi alın' diyor.

BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN 8 ÖNEMLİ NOKTA

Prof. Dr. Tekin Akpolat böbrekleri korumanın yollarını şöyle anlatıyor:

Zinde ve aktif olun: Zinde ve aktif olmak kan basıncı kontrolünü kolaylaştırır, bu nedenle böbrek hastalığı riskini azaltır.

Kan şekerinizi kontrol altında tutun: Şeker hastalarının yaklaşık yarısında böbrek hastalığı gelişebilir, bu nedenle yakın kan şekeri takibi ve kontrolü böbrek hastalığını önler.

Sağlıklı beslenin, kilo almayın: Sağlıklı beslenme şeker, kalp hastalığı ve hipertansiyon gibi hastalıkları önleyerek böbrek hastalığını önler.

Yeterli su için: Su içmek tuz, üre ve zehirli maddelerin atılımını kolaylaştırarak böbreklere yardım eder. Günde 1.5-2 litre su içmeye gayret edilmelidir.

Sigara içmeyin: Sigara böbreklere giden kan akımını yavaşlatır, böbreğin yeterli iş yapmasını azaltabilir. Sigara ayrıca böbrek kanseri riskini de arttırır.

Bilinçsiz ilaç ve bitkisel ürün kullanmayın: Reçetesiz satılan birçok ilacın/bitkisel ürünün böbrekler üzerine olumsuz etkisi vardır. Böbrek hastalığı olanlarda bu risk daha fazladır.

Böbreklerinizi kontrol ettirin: Aşağıdaki risk faktörlerinden birine sahipseniz mutlaka böbreklerinizi kontrol ettirin:

Gıda Teknolojisi ve Yeni Ürün Geliştirme ve Süreci Gıda Teknolojisi ve Yeni Ürün Geliştirme ve Süreci

- Şeker hastalığı.
- Yüksek tansiyon.
- Şişmanlık.
- Ailenizde böbrek hastalığı olma