Boşanma Sürecinde Çocuk ve Değişen Hayatı

Boşanma sürecinde çocuğun çoğunlukla taraflar arasında kalması fark edilmese de boşanmanın çocuk üzerindeki etkileri arasında en dikkat edilmesi gerekeni. Çocuk velayetini alma sürecinde tarafların çocuğu kendilerine çekmeye çalışmasıyla birlikte diğer taraftan soğutma girişimleri ve çocuğun yaşam alanında yaşanan değişiklikler gelişim sürecini olumsuz olarak etkiliyor.

Boşanan ailelerdeki çocukların en önemli sorunlarından birisi de aile rolünde yaşanacak eksiklikler. Babayla veya anneyle az görüşülmesi çocuğun sevgi eksikliği yaşamasına, psikolojik sorunlara meyilli olmasına ve sosyal hayatta sıkıntılar çekmesine neden olabilir. Yapılan araştırmalar ise çocuğun bu konularda destek almaması halinde ise ortaya daha büyük sıkıntıların çıkabileceğini gösteriyor.

Küçük Çocukların Boşanmaya Tepkisi

Boşanma sürecinin kavranması yaşla doğru orantılıdır ve özellikle okul öncesi çağında bulunan çocuklara boşanma sürecinin anlatılabilmesi mümkün değildir. Okul öncesi çağındaki bir çocuk boşanma öncesi yaşanan tartışmaların kendi yüzünden olduğu düşüncesini geliştirebilir. Yaşanan tartışmaların sıklaşması çocuğun sevilmediği hissiyatını oluşturabilir.

Boşanmanın kendisi nedeniyle olduğunu düşünen çocuklarda ise davranışlarda değişiklikler olması olasıdır. Sakin olan çocuğun yaramazlık yapması ve değişik tepkiler göstermesi, yaramaz olan çocukların ise kendi içine kapanması ve bu yönde davranışlar geliştirmesi boşanmanın çocuğun hayatına etkileri arasında gösterilebilir.

Velayeti anneye verilen çocukların büyük bir kısmı ise babalarını bir daha göremeyecekleri düşüncesine kapılırlar. Bu durum babanın yokluğu nedeniyle anneye aşırı bağlanmaya yol açabildiği gibi çocuk annesinin ilgisini çekmek için beklenmedik davranışlara başvurabilir veya annesinden hiç ayrılmak istemeyebilir. Çocuğun tavırları ise yetiştiği çevreye ve ailenin sosyoekonomik durumuna göre değişecektir.