Amerika'da ve Avrupa'da son 20 yıldır oldukça ilgi gören, kökeni Endonezya olan Ayam Cemani cinsi tavuk Türkiye'ye de getiriliyor.

Bu tavukların görünüşleri kadar, yumurtası ve tavuğun satış fiyatı da oldukça dikkat çekiyor.

Endonezya kökenli Ayam Cemani cinsi tavuğun en büyük özelliği hem dış görünüşünün, hem de içinin tamamen siyah olması. Bu tavukların dış görünüşü tamamen siyah, ayrıca eti ve iç organları da tamamen siyah renkte.

Bu tavuk cinsinin eti sağlığa da oldukça faydalı. Ayam Cemani olarak bilinen Endonezya kökenli tavuk cinsinin kemikleri, kas yapısı ve organları dahi siyah. Dünyanın en güzel tavuk türlerinden biri olarak adlandırılan siyah tavuk, görenleri hayran bırakıyor. Aynı zamanda eti de sağlığa faydalı.

Türkiye'de bu tavuğu beslemek isteyenler, Endonezya'dan yumurta halinde Türkiye'ye getirtiyorlar. Sonra kuluçka makinesi yardımı ile tavuk ve horoz elde ediyorlar.

Elde edilen tavuklar büyük hale geldiklerinde yumurta vermeye başlıyorlar. Türkiye'de bu Ayam Cemani cinsi tavuk ve horoz besleyenler, elde ettikleri yumurtaların tanesini yaklaşık 25 liradan satıyorlar.

Endonezya dilinde "Ayam"ın tavuk, "Cemani"nin ise tamamen siyah anlamını taşıdığını dile getiren Narinç, "Bu tavukların siyah renkleri, siyah pigment hücrelerinin çoğalmasını sağlayan 'fibromelanosis' olarak bilinen genel bir özellikten gelmektedir ve bu özellik bir genin mutasyonuyla ilk olarak 800 yıl önce Asya kıtasında ortaya çıkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.