Kolejlerin bu yıl nasıl öğrenci alacakları konusunda soru işaretleri bulunuyordu. Konuyla ilgili olarak özel okullar sonunda kararını verdi.

Kolejler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınav sonuçlarını kullanarak öğrenci almaya karar verdi.

Özellikle İstanbul'da sınavla öğrenci alan ve aralarında yabancı özel liselerin de olduğu 50 okul ayrı bir sınav yapmama kararını verdi. Türkiye Özel Okullar Derneği üyesi olan okullar yaptıkları toplantıda TEOG yerine gelen sistem bu yıl ilk kez uygulanacağı için ayrı bir sınav yapmama kararı verdi.

Özel okullar bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nın Haziran ayında gerçekleştireceği sınavın sonuçlarına göre öğrencilerini seçecek.

Fakat okullar merkezi yerleştirmeye girmeyecek, sınav sonuçlarını alarak, öğrencilerini kendileri yerleştirecek.

Liselere geçişte kaldırılan TEOG yerine getirilen sisteme göre isterlerse özel okullar kendi sınavlarını yapabilecek. Liselere geçiş sistem öğrencilerin yüzde 92'sinin evlerine en yakın yüzde 8'inin de sınavla belirlenen 600 okula yerleştirmesini öngörüyor. Geçtiğimiz pazar günü Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz aralarında yabancı özel liselerin de olduğu özel okulların nasıl öğrenci alacakları sorusuna kendi sınavlarını da yapabilecekleri söyleyerek yanıt verdi. Yılmaz özel okulların isterlerse MEB tarafından yapılacak merkezi sınav sonuçlarına göre de okulların öğrencilerini seçebileceklerini söyledi.

Bunun üzerine de gözler aralarında Amerikan, İtalyan, Fransız, Alman, Avusturya liselerinin de bulunduğu özel okullara çevrildi.

Yapılan görüşmeler sonucunda bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistem sebebiyle ayrı bir sınav yapmak istemediklerini ilan eden özel okullar, yapılacak bu sınavla öğrencilerini almaya ancak merkezi yerleştirmede yer almamaya karar verdi.