Uzmanlar özellikle fazla kilo ve yaşam tarzının reflüye sebebiyet verdiğinin altını çizerken, son dönemde yeniden popüler hale gelen dar pantolonlar, korseler ve sıkı kemerlerin de bu hastalığı tetiklediğini kaydediyor.

Reflü hastalarının veya reflü olduğunu düşünenlerin doktora gitmeden önce giyim tarzını da gözden geçirmesi gerektiği üzerinde duran uzmanlar, yemek borusu, diyafram ve mideye ait kas yapılarının o bölümü yeterince kapatamaması ve bunun sonucunda mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflünün pek çok kişinin yaşamını sıkıntıya soktuğunu dile getiriyor.

Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülen bu hastalıkla ilgili halk arasında şehir efsanesine dönüşen stresle bağlantısı olduğu yönündeki iddianın da yanlış olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar sigara kullanan, yağlı ve aşırı beslenen, fazla kilolu kişilerin reflüye yakalanma riskinin normal kişilere oranla daha fazla olduğunu paylaşıyor.

Uzmanlar beslenme ve giyinme ile ilgili alışkanlıklarınızı değişerek reflü semptomlarından kurtulabileceğinizi işaret ediyor.

Daha hafif giyinmek, uyku sırasında karyolanın başu­cunu biraz yükseltmek, öğünleri küçültmek, egzersiz yapmak gibi basit değişikliklerin hastalık kontrolünü sağlayacağını kaydeden uzmanlar, reflüye engel olabilecek bir yatış pozisyonu için yapılması gereken asıl değişiklik, karyolanızın başucu kısmını 20 cm kadar yükseltmek olduğunu da paylaşıyor.


Obez veya kilo fazlalığı söz konusu olan hastaların sağlık açısından ciddi risk altında olduklarını da savunan uzmanlar, bu kişilerin sağlıklı bir diyet uygulaması için adım atmasının reflü kontrolü için şart olduğu üzerinde duruyor.