Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye ve Güçlü Ordu Vurgusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye ve Güçlü Ordu Vurgusu

Chia Tohumu Nedir?

Chia tohumu Güney Amerika'da yetişen bir tür adaçayıdır. Latince ismi Salvia Hispanica, Türkiye'de chia (çiya) bitkisi olarak biliniyor. Bu bitkinin tohumları chia tohumu olarak kullanılıyor ve satılıyor.

Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Chia tohumu fazla miktarda Omega-3 içermektedir. Omega-3 miktarı fazla olarak bilinen keten tohumu ve somondan daha fazla Omega-3 içerdiği bilinmektedir. Omega 3 kalp ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Chia tohumu düzenli olarak tüketildiğinde Omega-3 vücuda önemli faydalar sağlıyor:

-28 Gram chia tohumu günlük fosfor ihtiyacının %27'sini karşılamaktadır.
-Her 28 gram chia tohumu 5 gram Omega-3 içermektedir.
-28 Gram chia tohumunda günlük protein ihtiyacının 'unu karşılayacak miktarda yani 4,4 gram protein bulunmaktadır.
-28 Gram chia tohumu günlük kalsiyum ihtiyacının 'ini karşılar ve diş sağlığı ile kemikler için dr oldukça etkilidir.
-Chia tohumunun lif oranı oldukça yüksektir. Bu sebeple chia tohumu sindirim sistemi dostudur ve kabızlık gibi problemleri önlemeye yardımcı olur.
-İçerdiği aminoasit sayesinde tokluk hissi verir, psikolojik olarak iyi hissetmeyi sağlar ve uykuyu düzenler.
-Chia tohumu iyi kolesterolü artırır ve trigliserit ve LDL'yi düşürür.

Chia Tohumunun Kilo Vermede Etkisi

Chia tohumunun kilo vermeye direkt etkisi olup olmadığına dair henüz yeterli bir araştırma yoktur. Fakat chia tohumunun sağladığı tokluk hissi ve içerdiği antioksidanlar sebebiyle kilo verme döneminde etkisi büyüktür. Kalori oranı düşük olduğu için diyet listelerinde vazgeçilmeyen ara öğün kaynağı olarak bilinmektedir.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Chia tohumu genel olarak çiğ tüketilir. Çorbalarda, salata ve yoğurtlarda baharat gibi eklenerek doğrudan tüketilebilir. Meyve salataları bir miktar chia tohumu eklenerek daha doyurucu hale getirilebilir. Chia tohumu sıvı bir gıdanın içine konup bekletildiğinde sıvı jölemsi bir kıvam alır. Bu sayede pudingler hazırlanarak chia tohumu kolaylıkla tüketilebilir.

Chia tohumu fazla kullanıldığı zaman bağırsak hareketlerini artırabilir ve şişkinliğe neden olabilir. Hamile ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin doktorlarına danışmadan kullanmamaları tavsiye edilmektedir.