Çiçeklerin Yaprakları Neden Sararır?

Çiçeğin toprağından yeterince beslenememesi, yeterli gıdayı alamaması yapraklarının sararmasına yol açabilir. Toprağın verimli olmayışı, topraktan gelmesi gereken vitamin ve minerallerin yapraklara ulaşmasını engelleyerek çiçek köklerinde olumsuz değişikliklere sebep olur.

Salon veya ofis bitkilerinde sıklıkla görülen bir diğer sararma sebebi, ortamdaki hava sirkülasyonunun yetersizliğidir. Dayanıklı bitkiler bu duruma adapte olabilirken orkide gibi daha narin bitkilerin yaprakları nefes alamadığı için sararmaya başlayabilir.

Gıda Teknolojisi ve Yeni Ürün Geliştirme ve Süreci Gıda Teknolojisi ve Yeni Ürün Geliştirme ve Süreci

Çiçeklerin yerinin değiştirilmesi de, onlar üzerinde ani bir şok etkisi yaratarak yapraklarının kuruyup sarararak dökülmesine sebep olabilir. Özellikle Benjamin bitkisinde oldukça etki yaratan yer değişikliği, hava, ışık ve ısı farklılığından ötürü olumsuz etkiye sahiptir.

Kuruyup sararmış, yaprakları dökülmüş çiçekleri onarmak, eski canlılığına ve coşkusuna kavuşturmak için vakit kaybetmeden harekete geçilmelidir. Fakat öncelikli olarak çiçeğin sararmasına neden olan faktörün tespit edilmesi gerekmektedir. Böylece doğru teşhis ve doğru tedavi yöntemi ile çiçeklerin canlı ve parlak renklerine ulaşması mümkün olacaktır.

Çiçeğin kuruyan kısımları dalları ya da belirli bir bölgesi ise, kurumuş tüm dalları keserek canlı kalan dalların gün ışığının tamamını eşit şekilde almasına yardımcı olabilirsiniz. Böylece ölü dallar yerine tüm ışığı canlı dallar emecek ve çiçeğin büyümesi kolaylaşacaktır.

Eğer yanlış sulama tekniği ile çiçekler kuruyup sararmış ise, bu durumda sulama tarzına dikkat edilmesi gerekmektedir. Toprağın tamamen kurumasına fırsat vermeden, ancak nemliyken de haddinden fazla sulamadan yalnızca toprak kurumaya yakın olduğu dönemlerde sulayarak çiçeğin gelişimi takip edilmelidir.

Çiçeğin kurumuş dalları çok fazla ise, bu durumda toprağa sıvı gübrenin yanında katı gübre ekleyerek toprağın mineral bakımından zenginleşmesi desteklenebilir. Toprağı ve çiçeği doğru beslemenin yanında, kullanılan saksı tipi de oldukça önem taşır. Seramik saksılar suyu fazlasıyla emerek toprağın çabuk kurumasına, çiçeğin yeterli minerali alamamasına sebep olur.

Çiçek tipi, çiçeğin yeniden canlandırılması konusunda oldukça önemlidir. Kimi çiçek fazla ışığı severken kimisi buna ihtiyaç duymaz. Ya da sulama oranları ve tekniği çiçek türüne göre değişiklik gösterebilir. Bu gibi nedenlerden dolayı çiçek türüne uygun bakım yaparak çiçeklerin sağlıklı ve canlı olması sağlanmalıdır.