Uzmanlar cildinizde yaşadığınız kaşıntı, koyu kırmızı veya bordo lekeler ve aftların altında başka bir hastalığın olabileceğini asla göz ardı etmemeniz gerektiğini savunuyor. Elbette ki bu oluşumlara basit bir hastalık sebep olabileceği gibi altında ciddi bir hastalıkta yatıyor olabilir.

Cildimizin iç organlarımızla işbirliği içinde çalıştığını savunan uzmanlar, vücudumuzda olup biteni cildimizi aslında bize bildirdiğini kaydediyor. İşte bu sebeple cildimizde meydana gelen tüm değişikliklerin aynı zamanda kalp, akciğer,mide, bağırsak veya böbreklerimizde yaşanan ciddi sistemik hastalıkların habercisi olabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Hatta bazı cilt işaretlerinin hastalığın klinik ve laboratuvar bulgularından önce ortaya çıkabildiğine dikkat çeken uzmanlar, sinyaller gelişmeye başladığı anda zaman kaybetmeden doktora başvurmanın, bazı durumlarda hayatı tehdit eden hastalıkların erken dönemde saptanabilmesi adına önemli bir adım olduğunu paylaşıyor. Vücudun tümünü etkileyen yani sistemik hastalıkların habercisi olan bu bulgular hakkında bizlerde sizlere kısaca bilgi vermek istedik.

Ciltte yaygın ve şiddetli kaşıntının hiçbir zaman ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu tablonun demir eksikliği, kansızlık, kronik böbrek yetmezliği, kan hastalıkları, siroz, enfeksiyon, karaciğer iltihaplanması, pankreas tümörü ve kistler gibi sistemik hastalıkların habercisi olabileceğinin altını çiziyor.

Şeker, tiroit bezlerinin normalin dışında çalışmasının da kaşıntıyı tetikleyebileceğini hatırlatmakta fayda var. Bütün bunların dışında nadiren de olsa akciğer, kalın bağırsak, beyin ve lenf kanserlerinde de kaşıntı sinsi bir şikayet olarak gelişebileceğini vurgulayan uzmanlar, bu dermatolojik muayeneden sonra söz konusu hastalıklar açısından bir tarama testiyle değerlendirilmeleri büyük önem taşıdığının altını çiziyor.