Belirtisi olmayan grubun çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu kaydeden uzmanlar, Klamidya enfeksiyonlu erkeklerin yüzde 30'unun, kadınların ise yüzde 80-90'unun, gonore enfeksiyonlu erkeklerin yüzde10'unun, kadınların yüzde 50-70'inun belirtisiz ilerlediğini paylaşıyor.

HPV enfeksiyonu ise kadın ve erkeklerde klinik olarak tanınmayabileceğini vurgulayan uzmanlar, bu enfeksiyonlarda tanı ancak laboratuvar testleriyle konabildiğinin altını çiziyor.

Belirtisiz enfeksiyonlar kolaylıkla diğerlerine bulaşabildiği gibi özellikle kadınlarda ciddi komplikasyonlara sebebiyet verebiliyor. Örneğin kadınlarda tedavi edilmeyen bazı enfeksiyonlar pelvik enfeksiyonu ve infertiliteye kadar ulaşabilen sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan uzmanlar, bi nedenle erken tanı son derece önem taşıdığının altını çiziyor.

Son bir ay içerisinde korunmasız ve riskli bir cinsel ilişki sonrasında; genital bölgede ağrı, cilt altında ağrılı veya ağrısız şişlikler, akıntı, kaşıntı, idrar yaparken zorlanma, yanma, erkeklerde testislerde ağrı, şişlik, kızarıklık, cinsel organlarda yeni ortaya çıkan yara varlığında mutlaka bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmak gerektiğini belirtmekte fayda var.

Çünkü, enfeksiyon belirti ve bulgusu olmasa da hızlı ve doğru tanı koymak, hem hastayı hem de cinsel eşini tedavi etmek çok önem taşıyor

Gelişmekte olan ülkelerde kadınların sağlıklı yaşam süresini azaltan nedenlerin başında erken doğum, düşükler, anne karnında ölüm gibi gebelik ve doğum sürecinde karşılaşılan sorunlar geliyor. İkinci sırada ise cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve komplikasyonları geliyor.