Ateşi yükselen çocuklar için atılması gereken ilk adımın çocuğun üzerinin açılması, kıyafetlerinin inceltilmesi veya çıplak bırakılması olduğunu kaydeden uzmanlar, ortam ısısını düşürmek, odanın soğutulmasını sağlamak gibi adımların da gerekli olduğu üzerinde duruyor.

Atılan bu adımlara rağmen ateş yüksekliğinin devam etmesi durumunda çocuklara ılık ıslak uygulama gerektiğini paylaşan uzmanlar, fiziksel önlemlere rağmen ateşin devamı halinde mutlaka hekim tarafından önerilen ateş düşürücülerin kullanılmasını tavsiye ediyor.

Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kar ve Sağanak Uyarısı Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kar ve Sağanak Uyarısı

Uzmanlar bazı ebeveynler tarafından vücut sıcaklığının normal sınırlarının bilinmemesi sebebiyle havale endişesi duyularak gereksiz ve abartılı ilaç kullanımının en hatalı adımlardan biri olduğunu kaydederken, ateş düşürücülerin önerilen sıklıktan daha fazla ve üst üste kullanımının çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olacağını paylaşıyor.

Hatalı ilaç kullanımından biri olan ve çocuklarda aspirin kullanımının sebebiyet verdiği Reye sendromu olduğunu hatırlatan uzmanlar, bu sendromun hayatı tehdit eden sonuçları olabileceği üzerinde duruyor.

Yine çocuklarda önerilmeyen Metamizol kullanımı da tansiyon düşüklüğü, kemik iliğinin baskılanması sebebiyle bağışıklık sistemi hücrelerinin ciddi azalması gibi son derece önemli sorunlara yol açabildiğini savunan uzmanlar, yapılan yanlış uygulamalardan bir de, ılık ıslak uygulama yerine, aşırı soğuk su hatta bazen buzlu su ile ateşin düşürülmeye çalışılması olduğunu hatırlatmakta fayda var.