Doğum ile birlikte sürekli ve düzenli bir şekilde göz muayenesi gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, özellikle okul döneminin son derece önemli olduğunun altını çiziyor.

Doktorların Pandemi Sonrası Uyum Süreci Doktorların Pandemi Sonrası Uyum Süreci

Göz ile ilgili düzeltilebilecek sorunların erken tanısının hastalıkların önüne geçebilmek adına önemli olduğunu işaret eden uzmanlar, miyop, hipermetropi ve astigmatizm gibi kırılma kusurlarının çocuklarda sıklıkla rastlandığını hatırlatıyor.

Bu sıkıntılarla mücadelede okul çağı çocuklarda tetikte olunması gerektiğini paylaşan uzmanlar, çocuklarda yakından televizyon izleme, nesneleri ayırt etme gibi bulguların göz ardı edilmemesini tavsiye ediyor. Yakından izlemenin yalnızca göz kusurlarının değil konsantrasyon bozukluğunun da işareti olabileceğini dile getiren uzmanlar, bazen dikkat eksikliği, ilgisizlik ile görme bozukluklarının kolayca birbirine karışabildiğini savunuyor.

Kreş öğretmenleri çocuğun görmesini bazen aileden daha iyi değerlendirebilir. Çocukların gözlerini sık oğuşturması, bir yere dikkatli bakarken gözlerini kısması, normalden fazla ışık hassasiyeti ve aşırı sulanma da göz bozukluklarına işaret edebilen diğer bulgulardır.

Görme kalitesi yaşam boyu başarıyı etkiler

Görme derecesi ve kalitesinin yüksekliği; görsel uyaranların daha iyi, daha hızlı ve daha doğru şekilde algılanmasını sağlar. Bu da yalnızca okulda değil, tüm alanlarda ve yaşam boyunca başarıyı etkiler. İyi görme hedeflenen nesnenin görüntüsünün hızlı ve doğru bir biçimde beyne aktarılmasını ve bilginin işlenmesini sağlar. Bu da öğrenmenin hızını ve niteliğini olumlu yönde etkiler.