Bu dönemde uzmanlar ebeveynleri okul başlamadan çocuklarını göz doktoruna götürmeleri konusunda uyarıyor. Uzmanlar çocukluk döneminde kendini gösteren göz problemlerinin erken teşhis edilmesi durumunda, ilerleyen yaşlarda telafisi olmayacak hastalıkların kapısının aralanmayacağını dile getiriyor.

Genellikle çocukların az gördüklerini fark etmediklerini veya bu durumdan dolayı şikayetlerini de dile getiremeyeceklerini hatırlatan uzmanlar, çocukların pek çoğunun sınıf içi aktiviteler veya öğretmenlerinin dikkati sonucu göz kusurlarının ortaya çıktığını belirtiyor. Bu nedenle ebeveynler göz sağlığı konusunda dikkatli olmalı. Her çocuğun 1 yaşını doldurmadan önce göz muayenesi yaptırmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan uzmanlar, 3 yaş ve okula başlarken bu muayenelerin tekrar edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bu muayenelerin gözdeki kırılma kusurlarını, şaşılığı ve göz tembelliğini ortaya çıkartacağını ifade eden uzmanlar, okul çağındaki çocuklarda en az yılda bir kez göz muayenesinin şart olduğunu kaydediyor.

Peki ebeveynler çocuklarının göz problemi olduğunu nasıl anlayabilir?

Uzmanlar göz problemi bulunan çocukların televizyonu yakından seyredeceğini kaydediyor. Özellikle miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırılma kusuruna sahip çocukların iyi görebilmek adına televizyona yaklaştıklarını hatırlatan uzmanlar, bu çocuklarda görme kaybı bulunmuyorsa bir işitme probleminin de söz konusu olabileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar uzağı görmekte zorlanan çocukların uzağa bakarken görebilmek adına gözlerini kıstıklarını ve bunun miyop ile astigmatın ilk belirtileri arasında yer aldığını kaydediyor. Uzun süre gözleri kısarak bakmanın, ışık hassasiyeti yaratacağını ve baş ağrısına sebebiyet vereceğini savunan uzmanlar, eğer çocuk okulda tahtaya, evde ise televizyona gözlerini kısarak bakıyorsa böyle bir sorunun bulunabileceğini hatırlatıyor.

Yine uzmanlar kırılma kusuru bulunan çocukların yakın mesafede okudukları metni takip etmekte güçlük çekebileceğini, satırları kaybedebileceklerini hatırlatıyor.