Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tıbbında erken teşhis ve etkili tedavi konusunda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini kaydeden uzmanlar, löseminin en önemli belirtileri arasında çocukların vücutlarındaki morluk oluşumları olduğunu vurguluyor. Kimi ebeveynlerin bunları çocuklarının yaramazlıkları nedeniyle ortaya çıktığını düşünerek erken teşhisten uzaklaştığını belirten uzmanlar, bu nedenle anne babaları uyarıyor. Çocuğunuzun vücudundaki morlukların yaramazlıktan mı yoksa hastalıktan mı olduğunu yakından takip etmenizi tavsiye ediyor.

Belirtilerinin pek çok hastalıkla karıştırılması sebebiyle löseminin erken teşhisinin çok zor olduğunu hatırlatan uzmanlar, özellikle lösemi sebebiyle ortaya çıkan morlukların mutlaka doktorlar tarafından takip edilmesini belirtiyor. Kan kanserinde kesin tanının hastanın kemik iliğinin alınarak ilgili bölümlerde incelenmesi ile konulduğunu vurgulayan uzmanlar, erken teşhisin hayati önem teşkil ettiğini işaret ediyor.

Özellikle morlukların vücudun yumuşak bölgelerinde ortaya çıkmasının mutlaka doktora gitmek gerektirdiğini paylaşan uzmanlar, dizden aşağı olan morluklar da genellikle hareketlilik, yaramazlık esnasında çarpma nedeniyle oluştuğunu kaydediyor. Kreşe giden ve okul çağındaki çocukların bu morluklarla karşılaşmasının çok sık olduğunu hatırlatıyor. Anne babalar elbette diz altında olan morlukları da yakından takip etmeli ancak özellikle sıkı takibi almaları gereken bölge diz üstü bölgesi olmalı.

Söz konusu morluklara burun ve diş eti kanamaları, idrar ve dışkıda kan eşlik ediyorsa hiç vakit kaybedilmemesi gerektiğini savunan uzmanlar, nedeni belli olmayan ateş, karaciğer, dalak ve lenf bezlerinde büyüme, çabuk yorulma ve halsizliği de dikkat edilmesi gereken belirtiler arasında sayıyor.