Genellikle çocukların ilk diş hekimi ziyaretinin çürük veya farklı sorunlar sonucu gerçekleştirildiğini hatırlatan uzmanlar, çocukların sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabilmesi için düzenli diş kontrollerinin şart olduğunu hatırlatıyor.

Özellikle ebeveynlere seslenen uzmanlar çocukların ilk dişinin çıkmasının ardından altı ayda bir diş hekimine gidilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Çocukların her yeni gelişiminde olduğu gibi ilk dişinde ailede sevinçle karşılandığını ve hatta kutlamalar yapıldığını hatırlatan uzmanlar, ömür boyu sağlıklı ve güzel dişlere sahip olunabilmesi için düzenli kontrolün şart olduğunu belirtiyor.

Ancak ne yazık ki ebeveynler tarafından bu durumun atlanıldığını belirten uzmanlar, çocukluk çağındaki ilk diş hekimi ziyareti de genellikle sorun yani ağrı yapan bir çürük ya da çapraşık dişler ortaya çıktığında gerçekleştiğini ifade ediyor. Bu durumda da diş hekiminin öncelikli adımının sorunun çözümüne odaklanmak olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Çocuklarda altıncı aydan itibaren dişler çıkmaya başlıyor ve yaklaşık 2.5 yaşında süreç tamamlanıyor. Bu dönemde ağız diş sağlığının korunması ve ağız hijyeninin sağlanmasında ebeveynlere çok büyük görev düşüyor. Bu nedenle, çocuklarının ilk dişinin çıkmasından itibaren kullanılacak fırça, macun ve ağız temizleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyor.

Çocuklarda süt dişlerinin tamamlandığı 2,5 yaşından itibaren yalnızca diş fırçalamanın yeterli olmadığını kaydeden uzmanlar, gözle fark edilmeyen ara yüz çürüklerini önleyebilmek adına diş ipi kullanımının da yaygınlaşması konusunda hem fikir.

Pek çok yetişkinin bile kullanım konusunda sıkıntılı olduğu diş ipinin, çocukluktan itibaren kullanılmasıyla birlikte alışkanlık haline geleceğini belirten uzmanlar, çocukların bunu kendi başlarına yapmalarını bekleyememeniz gerektiğini, diş ipiyle temizleme işleminde ebeveynlerin yardımcısı olmasının şart olduğunu kaydediyor.