Ödev yapmanın ve ders çalışmanın çocuğun sorumluluk bilincinin bir parçası olduğunu kaydeden uzmanlar, çocuğun gün içerisinde yapabileceği şeyleri nasıl yapacağını anlatmanız, yol göstermeniz, yapamazsa da yardım etmeniz gerektiğinin altını çiziyor.

Okulların açılmasıyla birlikte ebeveynlerin korkulu rüyası ödevler ve ders çalışma krizleri geri geldi. Uzmanlar bu krizleri aşmanın ebeveynlerin elinde olduğunu belirtirken, krizlerin altında zaten ebeveynlerin aşırı kollayıcı ve koruyucu tutumlarının yattığını savunuyor.

Ders çalışmanın sorumluluk bilinci ile ilgili olduğunu, çocukların yapması gereken şeyleri asla anne babanın üstlenmemesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, okulun çocuğun sosyal hayatı deneyimlediği ilk ortam ve kuralların ebeveynlerden bağımsız olarak işlemeye başladığı yeni bir alan olduğunu vurguluyor.

Okul ile birlikte çocuğun hayatında sorumlulukların yer bulmaya başladığını, ders çalışmanın da bu sorumluluklardan biri olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ders çalışma eyleminin de çocukların aileden edindiği sorumluluk bilinciyle ele alınmasının şart olduğunu dile getiren uzmanlar, anne babanın tutumunun çocukların sorumluluk bilincinin gelişmesinde büyük önem taşıdığını işaret ediyor. Çocuklarda disiplinin oluşabilmesi için ebeveynlerinin yardımına ihtiyacı olduğunu hatırlatan uzmanlar, baskı yapmanın ve azarlamanın çocuğu derslerden ve okuldan soğutacağını bunun yerine başarmışlık hissi yaratmak gerektiğini kaydediyor.

Çocuğa ebeveynleri tarafından önce çaba sarf etmesi gerektiğini öğretmesi gerektiğini, bununda da üslubun çok önemli olduğunu belirtmeliyiz.

Uzmanlar öncelikle çocuğunuza ödevi yapmanın veya yapmamanın sorumluluğunu çocuğun almasını sağlamanız gerektiğini, zaman planlamasını öğrenmesi için günlük plan oluşturup uyum sağlamasına yardımcı olunması gerektiğini kaydediyor.