Ailedeki huzursuzluğun çocukta tembellik şeklinde ortaya çıktığını kaydeden uzmanlar, çatışmalı bir ortamda büyüyen çocuğun motivasyonunun ve başarısının düşeceğini belirtiyor. Yaklaşık iki aydan uzun süren içe kapanıklık ve sessizlik vakalarının da depresyon işareti olabileceğinin üzerinde duran uzmanlar, çocukların depresyonda olduğunu davranışlarını takip etmekle kolayca anlaşılabileceğini paylaşıyor.

Çocukların enerji azlığının, hiçbir şey yapmak istememelerinin, depresyon habercisi olabileceği üzerinde duran uzmanlar, çocukların depresyonunun dört farklı grupta ele alındığını dile getiriyor.

İlk depresyon döneminin 0-2 yaş döneminde yaşandığını belirten uzmanlar, çocukların bu dönemdeki depresyonlarının genellikle annenin depresyonuyla bağlantılı olduğunu hatırlatmakta fayda görüyor. Annenin depresyonu nedeniyle çocuğun ihtiyaçlarını karşılamamasının çocukla anne arasında güvensizlik oluşmasına sebebiyet verdiğini ve çocukta mutsuzluk, güvensizlik ve stresi tetiklediğini paylaşan uzmanlar, küçük bebeklerdeki anlamsız ağlamaların, anneye çok yapışmanın hatta bazen anneye yapışa bile ağlaması, anne uzaklaşınca bağırması, gelince de sevinmemesi güvensiz bağlanmanın oluştuğuna işaret ediyor.

Çocuklardaki ikinci depresyon döneminin 2-4 yaş arasında ortaya çıktığını kaydeden uzmanlar, bu dönemde eğer çocuk depresyona girmişse çocuğun gelişiminde yavaşlama, konuşmalarda kararsız kalma, kekemelik gibi durumların ortaya çıktığını belirtiyor. Tam o dönem 2,5 - 3 yaş konuşma gelişiminin hızlandığı dönemi olduğunu işaret eden uzmanlar, konuşmanın geç kalmasının bu dönemdeki depresyon belirtisi olarak sayılabileceğini kaydediyor.