Uzmanlar orta kulakta sıvı birikimi, seröz otit veya sessiz kulak iltihabı denilen durumun tanısı; muayene ve orta kulak basıncını ölçen çok kolay bir test olan timpanogram ile konulabileceğini kaydederken, böyle bir durumla karşılaşıldığında öncelik burnu ve östakiyi açacak tedavi edilebileceğinin altını çiziyor.

Söz konusu durumun çocuklarda yakından takip edilmesi gerektiğini de hatırlatan uzmanlar, seröz otitli çocukların yarıya yakını tedavi ile düzelebildiğini vurguluyor.

Seröz otit tanısı alan bir çocukların, gerekirse yaklaşık 2-3 ay takip edilebilir ancak bu sürede halen bir düzelme olmuyorsa mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, bu müdahalenin anestezi altında kulak zarının mikroskop ile muayenesi, aynı esnada milimetrik bir çizik yapılarak sıvının boşaltılması ve açık kalmasını sağlamak için mikroskopik bir tüp takılması şeklinde gerçekleşeceğini paylaşıyor.

Bu tarz müdahale gerektiren her çocukta mutlaka geniz bölgesi de kontrol edilip östaki tüpünün ağzını açmak için geniz etinin temizlenmesi gerekecektir. Yaklaşık 30 dakikalık bu müdahalenin sonucunda genellikle işitme hızlı şekilde düzelir ve çocuğun çevre ile ilişkisi, etkileşimi olması gereken duruma gelir.

Sonuç olarak özellikle 4-10 yaş arası çocuklarda sorulara cevap vermeme, ilgisizlik, ders başarısında düşüş, tepkisizlik gibi durumlarda mutlaka bir kulak muayenesi yapılmalı, basit bir müdahale ile çözülebilecek bu sorun gözden kaçırılmamalıdır.