Disleksinin özellikle en yoğun şekilde ilkokul döneminde açığa çıktığını vurgulayan uzmanlar, çocuğunuzda yaşıtlarına oranla geç okuyup yazma gibi bir durum söz konusuysa mutlaka disleksiden şüphelenmeniz gerektiğini belirtiyor.

Zihinsel ve duygusal engellilik, ruhsal ve nörolojik sorunların veyahut psikososyal olumsuzlukların Özgül Öğrenme Bozukluğu yani ÖÖB'ye sebebiyet verdiğinin altını çizen uzmanlar, bu bozukluğun okuma bozukluğu disleksi, yazılı anlatım bozukluğu disgrafi ve matematik bozukluğu diskalkuli şeklinde ortaya çıktığını vurguluyor.

Sözcükleri doğru okuma, okuduğunu anlama ve okuma hızlarında problem olan disleksi hastalarının, okuma yazmayı öğrenmede yaşıtlarına göre daha geç kaldıklarının altını çiziyor. Okurken yavaş veya yanlış okuma, harf, hece ve satır atlamanın disleksi de çok görüldüğünü paylaşan uzmanlar, bu çocukların okuduğunu anlamada güçlük çektiklerini de belirtiyor.

Genetik ve çevresel etkenleri bulunan disleksi ile ilgili olarak yapılan bilimsel çalışmaların beyin görüntüleme çalışmaları neticesinde beyinde normalden farklı yapısal özellikler olduğunu ortaya koymuş durumda.

Okul öncesi dönemde belirtiler veren disleksinin belirgin hale geldiği dönemin genellikle örgün eğitimin başladığı yıllar olan okul yılları olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu kişilerde akademik becerilerde zorlukların süreklilik gösterdiğini kaydediyor. Özellikle ilkokul 1'de okuma yazma öğrenimi sırasında yaşıtlarına göre okuması geciken çocukların dikkatlice takip edilmesi gerekiyor.