Bu sıkıntılarında zaman içerisinde eğitim öğretim hayatını olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, erken müdahale ile çocuğun dil, konuşma ve akademik becerilerinde yaşıtları düzeyine gelmesinin sağlayabileceğini paylaşıyor.

Okul öncesi ve okul dönemi dil ve konuşma bozukluklarının dikkat edilmesi gereken önemli bozukluklar olduğunu ifade eden uzmanlar, ebeveynlerin çocuğunun okuma ve yazma öğrenirken zorluk aşıyorsa, okula devam etmekte güçlük çekiyorsa, konuşması çevredeki kişiler tarafından anlaşılmıyorsa, ödev yaparken zorluk çekiyorsa, okul başarısı yaşıtlarından gerideyse dil ve konuşma güçlüğünden şüphelenmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar söyleneni anlama, kendini ifade de güçlük, akranlarına göre kısa cümleler kurma, ekler kullanımında güçlük, sınırlı sözcük dağarcığı olması gibi durumlarda dil bozukluklarının hemen akla gelmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Sesletim ve kekemeliğin en fazla karşılaşılan sorunlar arasında olduğunu vurgulayan uzmanlar, harfleri doğru şekilde üretememe veya üretilmesi gereken ses yerine başka bir harf veya kelimenin konmasının da bu bozukluklar arasında olduğunu açıklıyor.

Bu tür sorunların çocuğun okuma-yazma faaliyetlerini, derse katılımını, çevre ile olan iletişimini ve özgüvenini yani akademik başarısını işaret eden uzmanlar, erken dönem müdahalenin çocuğun dil, konuşma ve akademik becerinde akranlarının düzeyine gelmesini sağladığını hatırlatıyor. Ayrıca sürecin etkin başlatılmasının ve yürütülmesinin ebeveyn, öğretmen ve uzman işbirliğine bağlı olduğunu da savunan uzmanlar, ebeveynleri hızlı davranmaları konusunda uyarıyor.