Bazı kişilerin kışı kasvetini atabilmek için abur cubur tüketerek kendini rahatlattığını dile getiren uzmanlar, kimilerinin de televizyon karşısında uyuklarken yine elinde abur cuburu eksik etmediğini belirtiyor.

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte de kilo alımının üst seviyelere ulaştığını işaret eden uzmanlar, vücudumuzun ısısını arttırmaya çalışma çabasının buna neden olduğunu vurguluyor.

Yeme isteğinin sonucunda ise kilo almaya başlarız. Ayrıca genetik olarak kış aylarında depresyona girme eğilim olan kişilerde de serotonin hormonu düşer. Bu durumda oluşan olumsuz ruh halini değiştirmek, mutlu olmak ve oyalanmak için yazın tüketilen besinlerden çok daha yağlı ve kalorili yiyeceklere başvuruluyor. Bir de buna uzun gecelerde yapılan yemek kaçamakları da eklenince kışın kilo almak kaçınılmaz oluyor.

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bazı araştırmalar obezite problemi yaşayan kişilerde D vitamini eksikliğinin had safhaya ulaştığını gösteriyor. Buradan hareketle D vitaminin yağ metabolizmasında rolü olabileceği fikri ağır basmaktadır. Kış aylarında güneş ışınlarının daha zayıf olması, açık alanlardan çok kapalı alanları daha çok tercih etmemiz ve günlerin daha kısa olmasıyla güneş ışınlarından daha az faydalanmamız bir zincir oluşturuyor. Sonuç ise kilo alıyoruz.

Kış aylarında daha çok enerjisi yüksek yağlı ve karbonhidratlı besinleri tercih ediyoruz. Haliyle hazır paketli gıdalar, kızartmalar, cip ve çekirdek gibi işlenmiş gıdalar ve kestane gibi besinler hızlı kilo alımının önünü açıyor. Üstelik kışın ihtiyaç duyduğumuz vitaminleri karşılamadığı gibi yüksek kalorisiyle de kilo almamızı hızlandırıyor.