Ergokalsiferol olarak isimlendirilen D2 vitamininin, bitkilerde bulunan ve diğer diyetle aldığımız şekli olduğunu belirten uzmanlar, bu vitaminin en fazla somon, sardunya, uskumru gibi balıklarda, balık yağında, karaciğer, et ve yumurta sarısında bulunduğunu paylaşıyor.

D vitamininden zengin besinlerle güçlendirilmiş bir diyet programının önemli olduğunu savunan uzmanlar, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde süt ve süt ürünleri, portakal suları, ekmek, tahıllar ve formül mamaların D vitamini ile güçlendirildiğinin altını çiziyor.

Bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı gelişimleri için D vitamini desteğinin önemine dikkat çeken uzmanlar, gebelik döneminde de hem annenin hem de bebeğin sağlığı için D vitamini takviyesi yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Bütün gebelerin ve bebeklerin günde 10-15 dakika süre ile kol ve bacakları açık şekilde gün ortasına yakın saatlerde güneş ışınlarından faydalanması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bebeklere yaşamın ilk haftasından itibaren D vitamini verilmelidir. Ayrıca yeterli güneş görmeyen veya D vitamini yetersizliği bakımından riskli bir yaşam şekli olan annelere gebeliklerinin son üç ayında D vitamini verilmesi gerektiğini kaydediyor.

Bebek dünyaya geldikten sonra ilk aylarından itibaren D vitaminini ihtiyaç duyduğunu anlatan uzmanlar, süt çocukluğu döneminde bebeklerin ana besin kaynağını anne sütü oluşturuyor. Bebekler anne sütü ile D vitamini ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Anne sütünün 1 litresinde 12-60 IU D vitamini bulunmakta ve bu miktar bebeklerin günlük 400 IU olan gereksinimini karşılamamaktadır.