Demans hastalığı nedeniyle beynin davranışlarında yavaşlamaların meydana geldiğini hatırlatan uzmanlar, gündelik yaşamı sürdürürken bu hastaların büyük zorluk çektiğini dile getiriyor.

Demansın en fazla görülme nedeninin Alzheimer hastalığı olduğunu vurgulayan uzmanlar, Alzheimer dışında en az yaklaşık 200 sebep nedeniyle demansın ortaya çıkabileceğini de savunuyor.

Ailesinde demans hastalığı olan kişilerin veya kronik depresyonu bulunanların ve beyin damar hastalığı riski mevcut olanların demans konusunda dikkatli olması gerektiğini paylaşan uzmanlar, demans ile Alzheimerin sıklıkla karıştırıldığını her demans hastasının lzheimer olmayacağını da işaret ediyor.

Halk arasında gündelik unutkanlıklarla özdeşleşmiş olan demansın, dil ve beceri yeteneklerinde azalma gibi belirtileri olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Bu hastalık ve diğer demans türleriyle ilgili bilim insanları henüz kesin bir tedavi bulamasa da, hastalığın ilerlemesini durdurmak amacı çeşitli yöntemlere başvuruyor.

Demans hastalığına yol açan pek çok sebep olabilir. Aşırı alkol ve sigara kullanılması, yüksek koleksterol düzeyine sahip olunması, yüksek kan basıncı gibi etkenler demans hastalığında rol oynayabilir. Demans riskine karşı alınacak önlemler arasında sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak, yağlı gıdalardan uzak durmak, bol sebze ve meyve tüketmek, egzersiz yapmayı ihmal etmemek, kan basıncını dengede tutmak, zihni çalıştıracak aktivitelerde bulunmak gibi maddeler yer alır.