Bu gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirten uzmanlar, her detoks yönteminin de uygulanmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Vücudumuzun en fazla çalışan organlarından biri olan karaciğerimizin, vücudumuza giren zararlı maddeleri etkisiz hale getirebilmek gibi bir görevi olduğunu açıklayan uzmanlar,yaklaşık 5 binden fazla zararlı maddeyi süzerek temizlediğini hatırlatıyor.

İyi çalışan karaciğerin, kalbin güçlü atışını, kan damarlarının açık olmasını, sindirimin kusursuzluğunu, beynin keskin zekasını ve kasların güçlü olmasını sağlayacağını vurgulayan uzmanlar, karaciğer sağlığını korumak için yola çıkanların öncelikle yağlı, kalorili, şekerli yiyeceklerden uzak durması gerektiğini paylaşıyor.

Bunların yanı sıra işlenmiş, lif oranı düşük gıdalardan ve tatlandırıcılardan da uzak durmanın şart olduğunu savunan uzmanlar, hareketsiz bir hayatın, kilo almanın, gereksiz ilaç tüketimi ve alkol kullanmanın karaciğere zarar vereceğini dile getiriyor.

Sağlıklı karaciğerin hastalıkları önlemede çok büyük etkisi olduğuna vurgulayan uzmanlar, en azından yılda bir iki kez detoks yaptırılmasının faydalı olacağına işaret ediyor.

Detoksun herkesin kullandığı bitkisel yöntemler yerine bir uzmandan yardım alınarak yapılmasının daha uygun olacağını hatırlatan uzmanlar, ne yazık ki günümüzde en fazla konuşulan bitkisel tedavilerin önemli bir bölümü başta karaciğer olmak üzere pek çok organa zarar verdiğini açıklıyor.