Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar zamanı verimli kullanmada zorluklar yaşayarak, anne babaları tarafından sürekli uyarılırlar ve bu onları psikolojik olarak kötü etkiler. Çocukluk yıllarında tedavi edilmeyen dikkat eksikliği hastalığının ileriki dönemlerde tedavi edilmesi zorlaşır. Peki dikkat eksikliği nedir? Nasıl engellenir?

Dikkat Eksikliği Nasıl Ortaya Çıkar?

Örneğin yemek yedirmeye uğraşılan bir çocuğa aynı zamanda çizgi film seyrettirilmesi yanlıştır. Bu çocuğun yaptığı iş üzerine odaklanmasını engelleyerek, ona hatalı mesaj verir. Aynı durum oyun oynasın diye çocuğun birçok oyuncak konması içinde geçerlidir. Doğru olan ise oyun oynaması için çocuğun tek bir oyuncak seçmesinin istenmesi ve çocuğun onunla vakit geçirmesidir.

Yeni dönemde yaygınlaşan tabletlerde kitap okumaya alışan çocuklar, devamlı hareketli reklamlara maruz kaldığı için normal kitapları okurken sıkıldıkları da gözlemlenmiştir.

Dikkat Eksikliği Tedavisi Nasıl Olur?

Dikkat eksikliği; sol frontal lob aktivitelerindeki bozukluğun yoğunlaşma ve odaklanmada zorluklara neden olur. Bu durum hastalığı biyolojik yönlü, genetik kodlarla aktarılabilen bir rahatsızlık olarak tanımlamayı mümkün kılar. Fakat bu durum hastalığın sadece ilaç tedavisi ile geçebileceğini göstermez.

Dikkat eksikliği yaşayan bir çocuk öğrenmede zorluk yaşadığı için ilaçlardan destek alsa dahi, geçmişte yaşadığı deneyimler nedeni ile psikolojik destek almadan tam anlamı ile düzelmesi pek rastlanan durum değildir.

Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği midir?

Halk arasında bilinen yaygın bir yanlıştır. Hiperaktivite ve dikkat eksiliği durumunun birlikte görüldüğü zamanlar olmakla birlikte aynı hastalık değildir.