Diş fırçalarken veya bir şeyler atıştırırken diş etinizin kanadığını mı fark ediyorsunuz? Tat almanızda bir farklılık mı gelişti? Son günlerde ağız kokusunda muzdarip misiniz? Uzmanlar bütün bu bulguların diş eti hastalıklarını işaret ettiğini kaydederken, dünyadaki gibi ülkemizde de diş çürükleri kadar diş eti hastalıklarında çok fazla gözlemlendiğini savunuyor.

Dişleri destekleyen diş etlerinin, çene kemiklerinin ve periodontal liflerin dişlerin üzerini kaplayan mikrobiyal dental plakla iltihaplanması sonucu oluşan hastalıklara diş eti hastalıkları denildiğini paylaşan uzmanlar, çoğunlukla ağrıya sebebiyet vermedikleri için hastalar tarafından ihmal edilebildiğini kaydediyor.

Diş eti hastalıklarında tedaviye geç başlanıldığından ne yazık ki diş kaybının büyük oranda gözlemlendiğini de belirten uzmanlar, daha da kötüsü iltihap ilerlerse kalp damar hastalıkları ve diyabet gibi ciddi hastalıkları da tetikleyebileceğini savunuyor.

Bu nedenle diş eti hastalıklarına yol açan etkenlerden kaçınmanın son derece önemli olduğunu belirterek, 'Bunun yanı sıra diş eti hastalıklarına neden olan mikrobiyal bakteri plağının düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla uzaklaştırılması gerekiyor.

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, sigaranın diş eti hastalıklarına yakalanma riskini yaklaşık 4 kat arttırdığını gösteriyor. Sigara içenlerin dişlerinde lekeler nedeniyle diş yüzeylerinin pürüzlü hale gelip plak birikimi arttığını kaydeden uzmanlar, diş eti ceplerinde iltihaba neden olan bakteri sayılarındaki artış kemik kayıplarını da beraberinde getirerek 'Periodontitis'e (diş etindeki iltihabın ilerleyip diğer dokuları da etkileyecek şekilde kemik erimesine yol açması) yol açabiliyor.

Sigara ayrıca bağışıklık sisteminde enfeksiyonlara neden olabiliyor, bakterilere karşı savaşan nötrofil hücrelerinin etkinliğini ve antikor üretimini azaltıyor, bu da diş eti hastalıklarına zemin hazırlıyor.