Her gün ve aynı saatte kullanılırsa gebeliği yüzde yüze yakın önleyen doğum kontrol haplarını bıraktıklarında hemen gebe kalıp kalmayacaklarını merak eden kadınların aklındaki soruları gidermek için uzmanlara doğum kontrol hapı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları sorduk.

Hamilelik arzu edildiği andan itibaren doğum kontrol hapının bırakılmasının yeterli olduğunu paylaşan uzmanlar, yapılan bilimsel araştırmalarda doğum kontrol hapını uzun süre kullananların daha kısa süre kullananlara göre daha erken hamile kaldıklarının belirlendiğini de ifade ediyor.

Çoğu zaman doğum kontrol haplarının adetteki düzensizlikleri de maskelediğini dile getiren uzmanlar, hap bırakılsa bile adet düzeni oturmadığı süre gebeliğin gerçekleşmesinin mümkün olmadığının altını çiziyor.

Peki ama doğum kontrol hapı bırakıldıktan ne kadar süre sonra adet döngüsü yerine gelir?

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, doğum kontrol hapı bırakıldıktan üç ay sonra düzensiz adet döngüsüyle karşı karşıya kalınabileceğini gösteriyor. Hapın bırakılmasını takip eden ilk periyoda çekilme kanaması adı verildiğini vurgulayan uzmanlar, bu kanamanın hap kullanırken olandan daha farklı olabilir.

Bu takip eden periyod ise daha doğala yakın olduğunu ifade eden uzmanlar, Human Reproduction Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, hapla korunan kadınların, hapı bıraktıktan sonra gebe kalma sürecinde, diğer yöntemlerle korunanlara göre 2-6 aylık bir gecikme olabileceğini ortaya konulduğunu savunuyor.