24 Saat Haber
İstanbul
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,7618 %0.06
55,1451 %0
6.784,64 % 1,20
Ara
Medya24 Dünya Hürmüz Boğazı’nda gerilim tırmanıyor: İran’dan Trump’a sert yanıt

Hürmüz Boğazı’nda gerilim tırmanıyor: İran’dan Trump’a sert yanıt

İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki kontrol açıklamasının ardından Trump saldırıların süreceğini söyledi; BAE iki tankerinin vurulduğunu duyurdu.

Okunma Süresi: 3 dk

Hürmüz Boğazı’nda 14 Temmuz gelişmeleri

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik saldırıların devam edeceğini açıkladı. İran’a karşı deniz ablukasının yeniden uygulandığını belirten Trump, ablukanın yalnızca İran’ı hedef aldığını, İran ile ticaret yapan gemilerin geçişine izin verilmeyeceğini, diğer gemilerin ise geçebileceğini söyledi. Trump, askeri operasyonlara rağmen İran ile anlaşma ihtimalinin hâlen bulunduğunu da ifade etti.

Bölgede gerilim sürerken Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanlığı, Hürmüz Boğazı’nın güney koridorunda ülkeye ait “Mombasa” ve “Al-Bahia” adlı iki tankerin İran’a ait seyir füzeleriyle hedef alındığını duyurdu. Açıklamaya göre saldırıda Hindistan uyruklu bir mürettebat hayatını kaybetti, dördü ağır olmak üzere sekiz kişi yaralandı. Gemilerde çıkan yangınların kontrol altına alındığı bildirildi. Bu bilgi, İran tarafından doğrulanmış bağımsız bir tespit olarak değil, BAE Savunma Bakanlığının açıklaması şeklinde aktarılmalı.

Avrupa Birliği ile Körfez İşbirliği Konseyi de ortak açıklama yayımlayarak İran’a saldırıları ve deniz ulaşımına yönelik müdahaleleri durdurma çağrısında bulundu. Açıklamada Hürmüz Boğazı’nın herhangi bir izin, geçiş ücreti veya harç şartı olmadan uluslararası gemi trafiğine açık tutulması istendi.


Trump'ın Hürmüz Boğazı açıklamasına Tahran'dan yanıt

İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Hüseyin Muhibbi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hürmüz Boğazı'nın yönetimine ilişkin sözlerine tepki gösterdi.

X sosyal medya platformu üzerinden açıklama yapan Muhibbi, ABD'nin Hürmüz Boğazı'na yönelik tutumunun küresel enerji güvenliğini riske attığını savundu.

"Kontrolü güç ve kararlılıkla sürdüreceğiz"

Muhibbi açıklamasında, Hürmüz Boğazı'nın yönetimi konusunda geri adım atmayacaklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Hürmüz Boğazı'nın kontrolü ve yönetimini güç ve kararlılıkla sürdüreceğiz. Yabancı güçleri ve müttefiklerini İran halkı karşısında teslim olmaya zorlayacağız."

Trump ne demişti?

ABD Başkanı Donald Trump, Fox News'e verdiği röportajda Hürmüz Boğazı'na ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu.

Trump, "Boğazı elimizde tutacağız. Muhtemelen biz yöneteceğiz. Boğazın gardiyanları olacağız." ifadelerini kullanmıştı.

 

İran'dan ikinci açıklama

İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yöneten birimi Hatemu'l Enbiya Merkez Karargâhı Sözcüsü Albay İbrahim Zülfikari de Trump'ın açıklamalarına tepki gösterdi.

Zülfikari, "ABD'nin Hürmüz Boğazı'na müdahale etmesine izin vermedik, vermeyeceğiz." dedi.

Hürmüz Boğazı neden önemli?

Basra Körfezi'ni Umman Denizi'ne bağlayan Hürmüz Boğazı, dünya petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz ticaretinin önemli bir bölümünün geçtiği stratejik deniz yollarından biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle bölgede yaşanabilecek gerilimler, küresel enerji piyasaları açısından yakından takip ediliyor.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *