Her yaşta insanı farklı derecelerde etkileyebilen bu işitme kayıplarının, aniden veya zaman içinde ortaya çıkabileceğini kaydeden uzmanlar, geçici veya kalıcı olabilme özelliğine sahip bu kayıpların, hafif, orta, şiddetli ve ileri derece olarak derecelendirildiğini belirtiyor.

Özellikle her bin çocuktan ikisinde bir veya iki kulakta tespit edilen işitme kaybının bulunduğunu savunan uzmanlar, okul çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 15'inin değişkenlik gösteren işitme kayıplarının bulunduğu üzerinde duruyor.

Yetişkinlerde ise sıklıkla işitme kaybının ortaya çıkış nedeninin gürültü ve yaşlanmayla ilgili olduğunu ifade eden uzmanlar, 65 yaşındaki kişilerin üçte birinde işitme kaybının ortaya çıktığını açıklıyor.

Peki ama işitme kayıpları neden ortaya çıkıyor?

Aniden veya zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkan işitme kayıplarının altında genellikle gürültünün bulunduğunu paylaşan uzmanlar, sürekli olarak yüksek sesle müzik dinlemenin, gürültülü yerlerde çalışmanın işitme kaybını tetiklediğini hatırlatıyor. Bunların yanı sıra silahın ateşlenmesi veya patlamalar sebebiyle de işitme kaybı görülebileceğini belirten uzmanlar, savaşa veya çatışmaya katılan askerlerin bu risk altında olduğunu paylaşıyor.

İşitme kaybının diğer nedenleri arasında kulak kirleri, dış kulak yolunda yabancı cisim, kulak veya kafa travması, kulak enfeksiyonu, kulak zarı delinmesi veya orta ve iç kulağı etkileyen diğer durumlar sayılabilir.

Eğer insanların sık sık söylediklerini tekrar etmesini istiyorsanız, grup içinde duyma problemi yaşıyorsanız, televizyonun veya radyonun sesini çok fazla açıyorsanız ve telefonla konuşurken zorluk çekiyorsanız mutlaka kısa zaman içinde kulak burun boğaz hekimine müracaat etmeniz gerekiyor.