24 Saat Haber
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,4257 %0.03
52,2260 %-0.07
7.214,69 % -0,14
Ara
Medya24 Ekonomi Brent petrol 66 dolara geriledi

Brent petrol 66 dolara geriledi

KAYNAK:
AA
KAYNAK: AA
Okunma Süresi: 2 dk

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda haftaya düşüşle başladı. Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler ve arz fazlası endişeleri nedeniyle fiyatlar gerilerken, Brent petrol saat 09.33 itibarıyla 66 dolardan işlem gördü.

Cuma günü 66,38 dolara kadar çıkan Brent türü ham petrol, günü 66,34 dolar seviyesinde kapatmıştı. Yeni haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,5’e yakın kayıpla 66 dolara gerileyen Brent petrolle birlikte, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı da aynı saatte 62,59 dolardan alıcı buldu.

Çin verileri fiyatları baskılıyor

Petrol fiyatlarındaki düşüşte, Çin ekonomisine ilişkin açıklanan veriler etkili oldu. Mayıs ayında Çin’in ihracatı, ABD tarifelerinin etkisiyle son üç ayın en düşük seviyesine indi. Fabrika çıkış fiyatlarında ise son iki yılın en sert deflasyonu kaydedildi. Bu gelişmeler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin zayıflayan küresel talep ve iç baskılarla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Ayrıca Çin’in ham petrol ithalatı mayısta günlük bazda son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Kamuya ait ve bağımsız rafinerilerde yürütülen yaygın bakım faaliyetlerinin, bu düşüşte belirleyici olduğu belirtildi.

OPEC+ arz kararı dengede

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ortakları tarafından oluşturulan OPEC+ grubu, 31 Mayıs’ta temmuz ayı için yeni üretim artışı kararı almıştı. Ancak bu kararın ardından arz fazlası endişeleri yeniden gündeme geldi. Öte yandan, ABD ile Çin arasında süregelen ticaret görüşmeleri ve bu sürecin ekonomik büyümeyi destekleme ihtimali, talep tarafında olumlu beklentileri canlı tutuyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ekonomi danışmanlarının Çinli mevkidaşlarıyla görüşmesi beklenirken, Trump-Musk gerilimi ve ABD’de açıklanacak istihdam verileri de piyasaların yakın takibinde.

Sondaj kuleleri azaldı

Enerji hizmetleri şirketi Baker Hughes’un yayımladığı verilere göre, ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı geçen hafta 9 azalarak 442’ye düştü. Bu veri, gelecekteki ham petrol üretimine yönelik öncü gösterge olarak değerlendiriliyor. Kule sayısındaki azalma, arzda potansiyel yavaşlamaya işaret etse de küresel düzeydeki gelişmeler petrol fiyatlarında kısa vadede yönü belirlemeye devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *