41,7830 %0,40
48,5895 %0,78
5.404,54 % 1,25
Ara
Medya24 Ekonomi Nefes Kredisi Etkisini Gösterdi: İTO Başkanı Avdagiç Değerlendirdi

Nefes Kredisi Etkisini Gösterdi: İTO Başkanı Avdagiç Değerlendirdi

Okunma Süresi: 2 dk

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından sunulan Nefes Kredisi'nin, küçük ölçekli işletmelere sağladığı destekle önemli bir etki yarattığını vurguladı. Avdagiç, hazine tarafından sağlanacak kaynak desteği ile birlikte benzer mekanizmaların sürekli ve rotatif bir kredi sistemi halinde uygulanmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Nefes Kredisi'nin Önemi

Avdagiç, TOBB Nefes Kredisi'nin işletmelere sağladığı mali avantajların önemini belirterek, bu kredi mekanizmasının, finansman koşullarının normale dönmesi sürecinde küçük işletmelere nefes aldırdığını ifade etti. Türkiye iş dünyası, bu tür desteklerin sürekli hale gelmesini bekliyor. Ayrıca, Gazze'deki ateşkesin ardından Hamas ve İsrail arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının iş dünyası için büyük bir memnuniyet kaynağı olduğunu belirtti.

Gazze'deki Durum ve Türkiye'nin Tutumu

Avdagiç, Gazze'deki gelişmelere de değinerek, Türkiye'nin Orta Doğu'daki adil bir düzen için gösterdiği çabaları desteklediklerini belirtti. Ülkenin, başkenti Kudüs olan özgür bir Filistin devletinin kurulması için attığı adımların önemine vurgu yaptı. Ayrıca, iki yıl süren İsrail bombardımanında hayatını kaybeden Filistinlileri rahmetle anarak, Gazzeli kardeşlerin özgür yaşamlarına bir an önce kavuşmalarını temenni etti.

Türkiye Ekonomisinin Durumu

Ekonomik durumu değerlendiren Avdagiç, Türkiye'nin dirençli görünümünü koruduğunu, enflasyondaki yavaşlama ve finansal istikrar ile birlikte parasal aktarım mekanizmasında bir iyileşme olduğunu ifade etti. Sanayi üretimindeki gelişmeleri dikkatle izlediklerini belirten Avdagiç, Nefes Kredisi'nin uygun maliyetleri ile işletmelere önemli bir rahatlama sağlayacağını kaydetti.

Enflasyonla Mücadele ve Tarımın Önemi

Enflasyonla mücadelenin ekonominin öncelikli gündem maddesi olduğunu vurgulayan Avdagiç, üçüncü çeyreğin sonunda aylık enflasyon artışının yukarı yönlü bir eğilim gösterdiğini, ancak yıllık enflasyonda düşüş eğiliminin devam ettiğini aktardı. Gıda enflasyonunun acil çözüm bekleyen bir sorun olduğuna dikkat çekerken, Türkiye'nin bu konuda ciddi önlemler alması gerektiğini belirtti. Tarımın, Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturduğunu vurgulayan Avdagiç, tarımda üretimi artıracak önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Son olarak, enflasyonda yukarı yönlü risklerin artmasının Merkez Bankası'nın faiz indirim döngüsünü olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Avdagiç, yaklaşan kış mevsimiyle birlikte giyim, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların etkisinin sınırlı tutulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, vergi ve harçlar için belirlenen yeniden değerleme oranının da enflasyona yansıma yapacağı öngörülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *